wtorek, 17 marca 2015

Cukinia nadziewana łososiem, figami i serem kozim

Cukinia, szczególnie ta w formie nadziewanej, zapiekana w piekarniku, to ostatnio częsty gość w naszym domu. A wszystko zaczęło się od ... wizyty u Sąsiadów. To od nich właśnie zaraziłam się jej przygotowywaniem. I teraz co cukinia to "kombinuję" z innym farszem i przepisem jednocześnie. Te, które wyjdą mi najlepiej zapisuję i "testuje" na domownikach. Receptura, którą podaje poniżej, przypadła do gustu wszystkim, którzy jej próbowali. Myślę, że na stałe zagości w naszym domowym menu. Kolejnym krokiem będzie podanie jej naszym szanownym gościom... :)


Najpierw zajmiemy się cukinią. Myjemy ją, wycieramy i kroimy na pół, wyciągamy "środek" za pomocą łyżki stołowej i przekładamy go do miseczki. Następnie smarujemy cukinię olejem rzepakowym z każdej strony i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut (temp. 180 stopni). W tym czasie rozgrzewamy masło klarowane na patelni i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, plastry łososia, "wnętrzności" z cukinii, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy niewielką ilością soli, pieprz wedle uznania i sok z limonki. Smażymy aż łosoś będzie gotowy i cukinia zmięknie. Dalej przygotowujemy suszone figi - kroimy je na mniejsze kawałki oraz ser kozi, który przygotowujemy w kostkę. 


Gdy minie czas zapiekania cukinii wyciągamy ją z piekarnika i nadziewamy naszym farszem. Na spód układamy po kilka fig i sera koziego, następnie farsz z patelni i ponownie taka sama warstwa jak na dole. Zapiekamy kolejne 15 minut.


Pomidory suszone możemy dodać do pieczenia ja jednak wolę ich już nie podpiekać i takie prosto ze słoiczka układać na gorącej cukinii, można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii. Zajadać od razu po wyjęciu z piekarnika, koniecznie! 


SKŁADNIKI:
  • 1 lub 2 cukinie;
  • duże opakowanie łososia w plastrach;
  • 20 g sera koziego;
  • biała cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • kilka suszonych fig;
  • kilka suszonych pomidorów;
  • olej rzepakowy, masło klarowane, sól, pieprz, świeża bazylia lub natka pietruszki. 
SMACZNEGO !!!

1 komentarz: