środa, 25 marca 2015

Pierogi z wilcem ziemniaczanym

Z czym, przepraszam? Zrodzi się zapewne u większości pytanie. Otóż już śpieszę z odpowiedzią wilec ziemniaczany to nic innego jak słodki ziemniak znany również pod nazwą batat lub patat. Postanowiłam wykorzystać go do farszu jak przy ruskich pierogach tylko właśnie zamiast popularnych u nas ziemniaków użyć tych o pomarańczowej barwie i znacznie przyjemniejszym smaku.


Początkowo zabieramy się za przygotowanie farszu. Obieramy bataty i kroimy na średniej wielkości kawałki, gotujemy do miękkości. W czasie gotowania słodkich ziemniaków przygotowujemy cebulkę, którą drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzane masło klarowane. Kolejno łączymy ugotowane ziemniaki, podsmażoną cebulkę, doprawiamy. Oczywiście wedle uznania, jednak ja dodałam tylko pieprz i odrobinę soli. Teraz przyszedł czas na przygotowanie ciasta na pierogi. Tutaj potrzebne nam go będzie znacznie więcej.


Jak zawsze gdy używam mąki pszennej najpierw przesiewam ją do dużej miski. Następnie dodaję sól, ciepłą wodę i olej. Jednak tylko mąki przesiewam tyle ile w przepisie, wody i oleju dozuję powoli aż uzyskam odpowiednią konsystencję ciasta. Właściwie wyrobione ciasto (powinno być elastyczne i gładkie) pozostawiam w misce przykrytej ściereczką. A w tym czasie zagotowuję wodę z solą i olejem. Po około 15 minutach odkrywam ciasto, rozwałkowuję i wycinam kółka na pierogi. Teraz przyszedł czas "pakowania". Każde kółko wypełniamy farszem i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Partiami gotujemy pierogi, po wrzuceniu do garnka podważamy je lekko aby nie przywarły do dna następnie czekamy aż wypłyną i pozostawiamy "na ogniu" jeszcze przez 5 minut. Podajemy cieplutkie, najlepiej zjeść jeszcze tego samego dnia, ja wolę wersję prosto z wody, podaną ze śliwkowymi przetworami i świeżą bazylią.  


SKŁADNIKI:

Na ciasto:
  • 260 g mąki pszennej;
  • 2 szczypty soli;
  • około 140 ml ciepłej wody;
  • łyżka  lub dwie oleju rzepakowego.
Na farsz:
  • 2 bataty - około 600 g;
  • 1 biała cebula;
  • masło klarowane do smażenia;
  • sól i pieprz dla smaku.
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz