czwartek, 12 marca 2015

Śliwkowe ciastka owsiane

Ciasteczka owsiane, najprostsze, najszybsze w przygotowaniu i najsmaczniejsze. Ciastka, które nie są suchym produktem tylko przyjemnie miękkim, mokrym i lekko słodkim. Gwarantuje, że trudno poprzestać na dwóch, przynajmniej ja zawsze mam z tym problem. ;)


Śliwki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około godzinę do dwóch w wodzie. Następnie wyławiamy suszone owoce i blendujemy. Kolejno przekładamy je do rondelka podgrzewamy, następnie dodajemy masło, mleko i miód (niestety przy tak długim gotowaniu i podgrzaniu do wysokiej temperatury pozostaną w nim tylko właściwości słodzące ale o to mi właśnie chodzi). Zmniejszamy temperaturę na minimalną i gotujemy jeszcze 7 minut, pamiętając o mieszaniu naszej mikstury. W czasie gotowania masy śliwkowej prażymy na suchej patelni pestki dyni, odmierzamy odpowiednią ilość płatków owsianych i myjemy oraz wyparzamy (!) cytrynę.


Gdy zawartość rondelka już jest gotowa wsypujemy do niego kolejno płatki, pestki i na końcu wkrapiamy sok z cytryny. Każdy składnik dodajemy powoli, dokładnie mieszając aż do całkowitego ich połączenia. Teraz przygotowujemy blachę do pieczenia i rozkładamy na niej papier do tego przeznaczony. Formujemy ciasteczka. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy do niego nasze pyszności na około 15 minut.


Gdy minie czas pieczenia uchylamy lekko drzwiczki piekarnika, pozwalając aby ciepło i przyjemny zapach rozpłynęły się po całym domu. Gdy ciasteczka się wystudzą są gotowe do skonsumowania. Nie zapomnij przygotować sobie jeszcze kawy, dobrej książki i zadbać o ciszę. To Twój czas, delektuj się nim ...

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g suszonych śliwek;
  • wrzątek do zalania śliwek;
  • 1,5 łyżki masła klarowanego;
  • 2 łyżeczki miodu (można pominąć);
  • 150 - 200 g płatków owsianych;
  • 5-6 łyżek pestek dyni;
  • 3 łyżki suszonych rodzynek;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.
SMACZNEGO !!!

1 komentarz: