niedziela, 22 marca 2015

Waniliowy pudding ryżowy

A na drugi dzień wiosennego poranka proponuje lekkie śniadanie z waniliową nutą. Coś w sam raz na leniwą niedzielę, która z założenia taka być powinna. Choć przed świętami wiem, że różnie z tym bywa ;)


Ryż zalewamy mlekiem i zagotowujemy, dodajemy laskę wanilii, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Gdy minie określony czas wyłączamy "płomień", pozostawiamy jednak garnek z ryżem w miejscu gotowania, przykrywamy ręcznikiem i czekamy aż ryż napęcznieje mlekiem. Wedle uznania możemy dosłodzić miodem. Podajemy z pieczonym jabłkiem lub uduszoną na patelni gruszką oraz listkami mięty.


SKŁADNIKI:
  • 0,5 l świeżego mleka krowiego;
  • 100 g ryżu jaśminowego;
  • laska wanilii;
  • 2 łyżeczki miodu;
  • 1 gruszka lub jabłko;
  • świeża mięta do dekoracji.


SMACZNEGO !!!

2 komentarze: