Pomimo sprzyjającej aury na zewnątrz musimy pogodzić się z faktem, że lato już powoli się kończy. Powiem szczerze - dla mnie - to powód do zadowolenia, ponieważ moją ulubioną porą roku jest zima czekam więc na nią z niecierpliwością ;) Jednak nie każdy z domowników podziela moje zdanie, myśląc też o innych, co roku, staram się uchwycić trochę lata w różnych potrawach i tak je zakonserwować aby przetrwały do pierwszych śniegów. Tym razem postanowiłam przygotować pierogi z "leśnym" nadzieniem.
Ciasto na pierogi:
Wszystkie składniki czyli mąka, sól, jajko, woda i oliwa wrzucamy do miksera a następnie łączymy. Po chwili wyjmujemy ciasto i jeszcze przez kilka minut rozrabiamy je na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą rozwałkowujemy i wykrawamy perfekcyjne ;) krążki, pozostałe 2 części ciasta odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie obeschły. Każdy z krążków nadziewamy owocowym farszem.
Farsz:
Tak naprawdę możemy użyć dowolnych owoców, które akurat posiadamy, albo na które mamy ochotę. Ja wybrałam dwa nadzienia. Na jednym pierogu układałam po kilka malin, na drugim jagód i obydwa posypywałam odrobiną cukru. Tak przy każdym następnym krążku aż do wyczerpania się farszu.
Gotowe pierogi odkładamy na talerz obsypany mąką lub wyłożony ściereczką. W garnku zagotowujemy wodę, gdy zawrze solimy ją i wrzucamy pierogi. Od chwili wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Dokładny czas zależy od tego jak duże pierogi zrobiliśmy. Pierogi odstawiamy do ostudzenia i zamrażamy. Jednak nie wszystkie! Część obowiązkowo należy polać jogurtem lub śmietaną posypać cukrem albo udekorować syropem malinowo-jagodowym i zjeść ;)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki letniej wody;
- 1 jajko;
- 2 łyżki oliwy;
- troszkę soli do smaku.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- maliny;
- jagody;
- cukier trzcinowy.
DO DEKORACJI:
- jogurt;
- syrop malinowy lub jagodowy;
- świeża mięta.
OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK MUZYCZNY:
PINACOLADA vol. 6 posłuchaj w zakładce Muzyka do gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz