Uwielbiam jednogarnkowe dania. Gdy wszystkie składniki lądują w jednym miejscu i w nim doprowadzane są do miękkości i gotowości do spożycia. Stanowią idealny obiad ale również mogą zastąpić kolację. Nic już im na talerzu towarzyszyć nie musi są samowystarczalne a przy tym smaczne, pożywne i esencjonalne. Muszą być dobrze ugotowane i przyprawione. Ten zapach unoszący się z gotującego garnka powinien być wyczuwalny w całym domu a jego smak na językach ;)
Ponadto mój dahl jest niezwykle prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu. W pobliżu musi znaleźć się średniej wielkości garnek. Rozgrzewamy na nim kilka łyżek oleju rzepakowego. Gdy będzie gorący wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, przyrumieniamy. Następnie szatkujemy ząbki czosnku i dokładamy do cebuli. Kolejno dorzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę czerwoną oraz żółtą paprykę. Teraz przyszedł czas na przyprawy lub gdy jest sezon świeże produkty: chilli, imbir, ziarna kolendr i kmin rzymski. Dodajemy wodę i gotujemy 5-7 minut, tyle aby papryka lekko zmiękła. Po tym czasie dodajemy grubo pokrojone pomidory i czerwoną soczewicę. Gdy będzie potrzeba jeszcze dolewamy wody aby przykryła zawartość garnka. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy około 20 minut aż soczewica będzie miękka a pomidory całkowicie się rozpadną. Na sam koniec dolewamy sok z limonki i dosypujemy cynamonu. Mieszamy zdejmujemy z ognia. Podajemy ze świeżym koperkiem.
SKŁADNIKI:
- 2 małe cebule;
- 3 ząbki czosnku;
- pół żółtej i pół czerwonej papryki;
- 2 szklanki czerwonej soczewicy;
- 2 duże pomidory malinowe;
- najpierw 2 szklanki wody a później wedle uznania;
- przyprawy: po pół łyżeczki chilli, imbiru, kminu rzymskiego i ziaren kolendry;
- pieprz i sól wedle uznania;
- sok z jednej limonki;
- szczypta cynamonu;
- do smażenia olej rzepakowy.
SMACZNEGO !!!
ale apetyczne danie!
OdpowiedzUsuń