Danie egzotyczne, zawierające ciekawe, aromatyczne i ostre przyprawy. Danie dla całej rodziny, dla dzieci? Dlaczego nie, jeżeli tylko od "małego" swoje dzieciątko żywisz podając mu potrawy takie, które mają w sobie bogactwo oryginalnych smaków możesz być pewna, że i tę zje z ogromną przyjemnością. A do ryby podanej według keralskiego przepisu idealnie pasuje cytrynowy ryż ...
PRZEPIS:
Rybę pokrój w dość spore kwadraty - zmniejszą swoją objętość podczas duszenia. Przełóż je do miski i zasyp niewielką ilością soli oraz 1 łyżeczką kurkumą. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę. Teraz pokrój w półtalarki cebulę, na cienkie plastry chili (jeżeli nie lubisz ostrego wydłub pestki) a imbir obierz i zrób z niego cienkie paseczki. Kolejno wrzucaj na patelnie: według krojenia: najpierw cebula, następnie chili i imbir. Po 5 minut dla każdego na rozgrzanym oleju. Dodaj drugą łyżeczkę kurkumy i kminek. Wymieszaj dokładnie, chwilę podsmaż.
Do ryby w misce dodaj mleko kokosowe i bulion rybny (kostkę bulionu rozpuść we wrzątku). Wymieszaj i przelej wszystko na patelnię. Duś pod przykryciem kilka minut, aż ryba będzie gotowa. Uważaj jednak by zbytnio się nie rozpadła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz