U nas już był a u Was? Oprócz prezentów dla całej rodziny zostawił również kilka zdrowych, przepysznych ciasteczek i przepisy jak je wykonać samemu ;) Konkretnie ich trzy rodzaje: buraczane z mąki jaglanej, malinowe z płatków owsianych i sezamowe z mąki razowej. Polecam spróbować i wykonać każde z nich. Moja córka - o dziwo! - zachwyciła się najbardziej tymi buraczanymi, mi osobiście przypadły do gustu sezamowe.
Praktyczne prezenty to ja lubię ale bez okazji ;)
Praktyczne prezenty to ja lubię ale bez okazji ;)
PRZEPIS NA CIASTECZKA SEZAMOWE:
Wymieszaj ze sobą suche składniki. Następnie roztop masło i gdy ostygnie do temperatury pokojowej dodaj razem z jajkami do suchych składników. Wymieszaj dokładnie i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj ciasteczka. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra - dół) i dodatkowe 5 min. na termoobiegu.
PRZEPIS NA CIASTECZKA BURACZANE:
W pierwszej kolejności musisz zająć się burakami, obrać je, ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Teraz wystarczy już tylko wszystkie składniki wrzucić do miksera i połączyć ze sobą. Uformować ciasteczka, przełożyć na blachę i piec 150 stopniach przez 45 minut (grzanie góra - dół) i dodatkowe 5 min. w 180.
PRZEPIS NA CIASTECZKA MALINOWE:
Te ciasteczka są najprostsze w przygotowaniu. Nic nie trzeba gotować, mieszać w oddzielnych miskach ani podgrzewać. Po prostu wszystkie składniki do miksera i wymieszać ze sobą. Nie musisz tego robić dokładnie. Ważne żeby było widać co na tych ciastkach jest, gdy za bardzo zmiksujesz powstanie jednolita masa a nie o to chodzi. I ponownie formujesz ciasteczka, na blachę i do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra - dół).
Te ciasteczka są najprostsze w przygotowaniu. Nic nie trzeba gotować, mieszać w oddzielnych miskach ani podgrzewać. Po prostu wszystkie składniki do miksera i wymieszać ze sobą. Nie musisz tego robić dokładnie. Ważne żeby było widać co na tych ciastkach jest, gdy za bardzo zmiksujesz powstanie jednolita masa a nie o to chodzi. I ponownie formujesz ciasteczka, na blachę i do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra - dół).
SKŁADNIKI:
Na ciasteczka sezamowe:
- 2 szklanki otrębów owsianych;
- pół szklanki sezamu;
- szczypta soli;
- 1 jajko;
- pół szklanki mąki razowej;
- 125 g masła;
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego.
Na ciasteczka buraczane:
- 5 łyżek ugotowanych i startych buraków;
- 6 łyżek mąki jaglanej (czyli zmiksowanej - w młynku do kawy - kaszy jaglanej);
- łyżeczka miodu;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- łyżka pestek słonecznika;
- łyżka płatków/siemienia lnianego;
- szczypta cynamonu.
Na ciasteczka malinowe:
- 120 g malin (ja użyłam mrożonych, z własnych, letnich zbiorów ;);
- szklanka płatków owsianych;
- garść rodzynek;
- łyżka oleju rzepakowego;
- łyżka miodu;
- łyżka pestek słonecznika;
- szczypta cynamonu.
Pieknie zapakowane :) u mnie też był Mikołaj i zostawił duuużo brownies :D
OdpowiedzUsuńjakie urocze!!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za każdy pozytywny komentarz. To bardzo budujące :)
OdpowiedzUsuń