Krokiet, zwykłe danie z tego co nam pozostanie ;) a jednak wymaga trochę więcej wolnego czasu na przygotowanie. Ja przeważnie robię krokiety gdy gotuje rosół z trzech/czterech rodzajów mięs, taki porządny, tłusty, niestety wysokokaloryczny ale u nas ostatnio wszyscy przeziębieni więc zdecydowanie taka wersja nam odpowiada. Do moich krokietów użyłam: golonki, żołądków drobiowych, porcji rosołowej z kury (wolnego chowu) oraz indyka. Zawsze dodaje również marchewkę z rosołu, cebule i świeżą pietruszkę. Jednak to nie wszystko do naszego farszu.
Do farszu na krokiety oprócz wyżej wymienionych składników dodałam również małe opakowanie gęstej śmietany, 2 jajka, 2 garści zmiksowanych płatków owsianych oraz przyprawy: pieprz i sól a także odrobina bazylii. Śmietanę dodaje po to aby farsz w krokiecie nie był zbyt suchy. Następnie zabieramy się za ciasto naleśnikowe. Moje w całości było przygotowane z mąki razowej. Wiem jednak, że może być kłopot przy smażeniu takich naleśników. Zawsze więc dodaje oliwę z oliwek do ciasta oraz porządnie rozgrzewam patelnię, tak że prawie dymi. Ten pierwszy naleśnik z reguły przeznaczam na straty ale kolejne są już dobre.
Gdy naleśniki będą już gotowe i przestygnięte można zacząć zawijać w nie farsz. Następnie potrzebne nam będą dwa głębokie talerze. Do jednego wsypujemy płatki owsiane a do drugiego jajko oraz 3 łyżki mleka. Obtaczamy krokiety najpierw w płynnej miksturze i kolejno w płatkach. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak zapiec całość na patelni. Uprzednio jednak rozpuszczamy na niej 2 łyżki masła klarowanego. Podajemy gorące z ulubionym sosem lub tak jak ja, z marynowanymi gruszkami i bazylią.
SKŁADNIKI:
Na farsz do krokietów:
- mięso z rosołu: golonka, żołądki drobiowe, porcja rosołowa kury i indyk;
- marchewka i cebula gotowane;
- małe opakowanie śmietany 18 % lub tłustszej może być nawet 36%;
- świeża natka pietruszki;
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia;
- 2 jajka;
- 2 garści zmielonych płatków owsianych.
Do panierki:
- 1 lub 2 jajka;
- 3 łyżki mleka;
- sól, pieprz;
- płatki owsiane.
Ciasto naleśnikowe zawsze robię na oko z następujących składników:
- 2 jajka;
- mąka razowa;
- oliwa z oliwek;
- mleko;
- woda.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz