"Pieczone" i to jest słowo kluczowe dla tej potrawy, ponieważ większość
jej składników podlega właśnie obróbce termicznej w piekarniku. Ma to
ogromne znaczenie dla jej końcowego smaku i nie można tego pominąć ani
zamienić w żaden sposób. Zupa przygotowana jest na bazie wywaru warzywnego bez dodatku mięsa. Wywar gotowałam około 60 minut. W czasie jego gotowania można zająć się warzywami. Cukinie umyłam i obrałam, bataty oraz marchewkę obrałam i umyłam ;) następnie warzywa pokroiłam w kostkę i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość skropiłam olejem z pestek winogron, dodałam odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowane składniki na zupę włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przy opcji z termoobiegiem (20 - 30 minut). Czas pieczenia zależy od tego jak duże przygotowaliśmy kawałki warzyw, im większe tym dłuższy czas pieczenia.
Gdy wywar i warzywa z piekarnika będą już gotowe, należy połączyć je ze sobą i wszystko zmiksować. Można dodać cebulkę przesmażoną na maśle klarowanym. Teraz pozostaje tylko przygotowanie chipsów z jarmużu. Myjemy go dobrze, suszymy i rozdzielamy na mniejsze części, wyrzucamy łodygi. Ponownie na blasze rozkładamy papier do pieczenia a na nim liście jarmużu. W oddzielnej misce przygotowujemy miksturę składającą się z: oliwy z oliwek i zmiażdżonego ząbka czosnku. Kolejno obtaczamy każdy listek i przekładamy na blachę, następnie posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w 160 stopniach (opcja termoobieg) przez około 10 minut. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika, wówczas są najbardziej chrupiące. Do dekoracji układamy po jednym listku w zupie, resztę kładziemy na spodku przy talerzu z naszym warzywnym kremem.
SKŁADNIKI:
Na warzywny krem:
- 2 l wywaru z warzyw;
- 2 cukinie;
- 2 bataty;
- 1 marchewka;
- olej z pestek winogron;
- przesmażona cebulka;
- 2 łyżki masła klarowanego.
- 100 g jarmużu;
- 65 ml oliwy z oliwek;
- 1 ząbek czosnku;
- sól i pieprz.
SMACZNEGO!!!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń