A dlaczego by nie podać dziecku zamiast śniadania deser? ;) Jednak niech nie zwiedzie Cię nazwa ponieważ będzie zdrowo, smacznie, energetycznie ale również niskokalorycznie. Przepis niezwykle prosty w przygotowaniu będzie jednak trochę miksowania więc lepiej to zrobić już po przebudzeniu się dzieci ;)
Przygotowanie naszego budyniu zaczynamy od kaszy. Musimy uprażyć ją na suchej patelni a następnie zmielić na mąkę. Teraz zajmiemy się mlekiem, 250 ml podgrzewamy w rondelku i dodajemy masło klarowane. Do pozostałej ilości zimnego mleka wsypujemy przygotowaną mąkę jaglaną, cukier waniliowy i miód. Dokładnie mieszamy. Teraz łączymy ze sobą składniki. Tak jak przygotowuje się klasyczny budyń, przelewając zimną miksturę do ciepłej. Zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy tyle czasu aż budyń zgęstnieje.
Zabieramy się teraz za świeży owoc mango. Myjemy go, obieramy ze skóry i kroimy, wrzucając kawałki od razu do blendera. Dokładnie miksujemy na papkę. Powstały mus przekładamy do szklanek na zmianę z jaglanym budyniem. Tak żeby powstały nam kolorowe warstwy. Z wierzchu można posypać cynamonem.
Dla mojej córci było to śniadanie dla mnie pyszna, lekko słodka przekąska do kawy :)
SKŁADNIKI:
- 1 świeży owoc mango;
- 80 g suchej kaszy jaglanej;
- 350 ml świeżego mleka krowiego;
- 1 łyżeczka masła klarowanego;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka miodu.
SMACZNEGO !!!
Jakie zdrowe, jakie musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńJest pyszne i pożywne. Szklanka 300 ml zdecydowanie zapełni brzuch dzieciaczka i mamy na długi czas ;)
Usuńdo budyniów jaglanych nie trzeba mnie dwa razy namawiać! super :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html