Sacchettini czyli rodzaj włoskiego makaronu, w kształcie przypominający małe prezenciki, z nadzieniem z serem Ricotta i kremem pieczarkowo - truflowym. Bardzo niepozorne ale niezwykle przepyszne :) To moje nowe odkrycie, pierwszy raz przygotowałam sacchettini ale na pewno nie ostatni. Chociaż produkty w przepisie mogą wydać się z pozoru mało apetyczne i nie oferujące zbyt wiele doznać smakowych, zapewniam - BA! - gwarantuje, że gdy użyjecie dokładnie tych samych składników, nie będziecie zawiedzeni. W zależności od pory dnia, kiedy zdecydujecie się zaserwować to danie, wszystko co nastąpi po nim będzie niezwykle przyjemne. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam dobrze zjeść i gdy tak się stanie jestem we wspaniałym nastroju. Zapraszam więc na ucztę!
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy brokuły porwane na grubość kęsa, delikatnie solimy i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, jednak wodę pozostawiamy. Oddzielnie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Smażymy aż do przyrumienienia się czosnku (2-3 min.). Następnie dodajemy brokuły i znowu podsmażamy aż staną się miękkie.
Wodę po brokułach doprowadzamy do wrzenia, tym razem intensywnie solimy i wrzucamy sacchettini. Gotujemy około 4 minut. Później łyżką cedzakową przekładamy makaron na patelnie, do pozostałych składników, dolewamy 3/4 szklanki wody z gotowania. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem i... zajadamy ;)
Wodę po brokułach doprowadzamy do wrzenia, tym razem intensywnie solimy i wrzucamy sacchettini. Gotujemy około 4 minut. Później łyżką cedzakową przekładamy makaron na patelnie, do pozostałych składników, dolewamy 3/4 szklanki wody z gotowania. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem i... zajadamy ;)
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg brokułów;
- 4 ząbki czosnku;
- łyżeczka słodkiej papryki;
- opakowanie sacchettini;
- 3/4 szklanki słonej wody z gotowania makaronu;
- sól, oliwa i pieprz;
- do posypania ser parmezan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz