Gofry... przeważnie jadam je raz do roku, kiedy bywam na wakacjach, nad morzem. Jakoś wtedy inaczej smakują, są po prostu lepsze. Zamawiam zawsze na słodko, z ogromną ilością bitej śmietany (sic!) i owocami lub jagodowym musem ;) Postanowiłam jednak, że przygotuję ich słoną wersję. Zawsze gdy mam rano więcej czasu lubię zaskoczyć domowników czymś wyjątkowym. Tak też było tym razem, a że robiłam je pierwszy raz nie byłam do końca pewna ich smaku, jednak wyszło przepysznie. Myślę, że od teraz zagości na stałe w naszym domowym menu. Będę przygotowywać je częściej niż raz do roku ;)
Na gofry:
Najpierw w średniej misce dokładnie połącz ze sobą jajka, maślankę i masło (wcześniej roztopione!). Następnie, już w większej, wymieszaj wszystkie rodzaje mąki, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Kolejno przelej mokre składniki do suchych, wszystko dokładnie zmiksuj.
Przygotuj gofrownicę i przelewaj do niej masę tak aby nie dochodziła ona całkowicie do brzegów. Piecz 4-5 minut.
Na wierzch:
Gorące gofry posmaruj sosem koperkowym czyli śmietaną wymieszaną z drobno posiekanym koperkiem. Następnie układaj plastry pomidora, wędzonego łososia i kapary. Wszystko możesz jeszcze posypać odrobiną koperku. Gotowe!
Gdy nie zdołasz zjeść wszystkich gofrów i zostanie Ci kilka, nie wyrzucaj ich! Wstaw do lodówki, wyjmij następnego dnia rano. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób z gofrów kanapki a do środka włóż szynkę i ser. Przykryj kolejnym gofrem, tak aby powstało coś na podobieństwo tosta i do pieca ;) na 7 minut.
SKŁADNIKI:
Na gofry:
- 2 jajka,
- 2 szklanki maślanki,
- 1/2 szklanki roztopionego masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki razowo-żytniej,
- szczypta soli.
Na sos koperkowy:
- kwaśna śmietana (350-400 g),
- pęczek koperku.
- 2 pomidory,
- duże opakowanie wędzonego łososia w plastrach ,
- słoiczek kaparów.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz