Lato w pełni... przynajmniej to kalendarzowe ;) Chociaż pogoda nie nastraja do grillowania na zewnątrz, to na dzisiejszy obiad proponuje łososia z grillowej patelni :) Ostatnimi czasy byłam na bardzo ciekawym szkoleniu z BBQ. Zaproszenie spłynęło na mnie zupełnie niespodziewanie :) ale takiej propozycji nie mogłam odrzucić. Nauczyłam się wiele ciekawych rzeczy i poznałam podobną ilość prostych ale smacznych przepisów. Zainspirowana tym doświadczeniem proponuje Wam dzisiaj pysznego łososia z zapiekanymi, zielonymi szparagami.
PRZEPIS:
Naszego łososia podałam prosto z grillowej patelni. Połową sukcesu jest marynata, w której rybka leżakowała około godziny, oczywiście w lodówce. A na marynatę wystarczy połączyć oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dosyć spore garści posiekanej pietruszki, pieprz i sok z połówki cytryny.
Gdy mój łosoś "dojrzewał" w lodówce zabrałam się za przygotowanie szparagów. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni
a blachę posmarowałam oliwą z oliwek. Usunęłam zdrewniałe części ze szparagów (zielonych nie trzeba obierać)
i poukładałam je na blasze. Następnie polałam jeszcze odrobiną oliwy oraz trochę soli i pieprzu. Kolejno na 10 min do piekarnika.
a blachę posmarowałam oliwą z oliwek. Usunęłam zdrewniałe części ze szparagów (zielonych nie trzeba obierać)
i poukładałam je na blasze. Następnie polałam jeszcze odrobiną oliwy oraz trochę soli i pieprzu. Kolejno na 10 min do piekarnika.
Oddzielnie w wysokim kubku połączyłam ze sobą jogurt naturalny, chrzan, sól, pieprz, cukier i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszałam i gdy szparagi były już gotowe posmarowałam je przygotowanym sosem. I jeszcze na 6-8 min do piekarnika.
W czasie gdy na szparagach przypiekał się sos, zabrałam się za łososia, który szybciutko wylądował na grillowej patelni. Po 4 minuty na każdą stronę. Gotowe! Pozostało tylko przełożyć wszystko na talerz i kosztować ;)
SKŁADNIKI:
- filet z łososia;
- pęczek zielonych szparagów.
Na marynatę łososia:
- oliwa z oliwek - 125 ml;
- sok z połówki cytryny;
- sól, pieprz;
- dwie garści natki pietruszki (poszatkowanej);
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę).
Na sos do szparagów:
- jogurt naturalny - 250 - 300 g;
- garść natki pietruszki (poszatkowanej);
- 2 łyżeczki chrzanu;
- sól, pieprz;
- 2 łyżeczki cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz