Cóż ja poradzę, że moja rodzinka tak bardzo lubi łososia, a Gabi się wprost nim zajada. Nie pozostaje mi zatem nic innego jak szukać nowych przepisów i inspiracji, eksperymentować oraz próbować. Na szczęście wszystko to kończy się pozytywnym wynikiem czyli smaczną potrawą, która momentalnie znika z talerzy :) a gdy do tego jest pyszna letnia, arbuzowa sałatka to nic (...) tylko szybko zajmować miejsca przy stole.
PRZEPIS:
Na grilowanego łososia:
Filet z łososia pokrój na grube, 4 cm kawałki. Wrzuć do szklanej misy wypełnionej marynatą przygotowaną z: syropu porzeczkowego (naturalny - ekologiczny), sosu sojowego i miodu. Teraz do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i zrób szaszłyki. Piecz na grillu około 4 min z każdej strony. To naprawdę najszybsze mięso jakie można w ten sposób przygotować. P.S. Jeżeli nie
Na arbuzową sałatkę:
Czerwoną cebulę obierz, pokrój w pół-talarki. Wrzuć do soku wyciśniętego z limonek. Odstaw na około 15 minut. Poprzez taki zabieg cebula straci trochę na kolorze ale jednocześnie na ostrości. W dalszej kolejności obierz arbuza, pozbądź się pestek i pokrój w grubą kostkę lub trójkąty (to ma już najmniejsze znaczenie jaki wybierzesz kształt :) Poukładaj w dużej, szklanej, płytkiej misce lub na talerzu. Następnie na arbuza wrzuć: pokrojony, na kawałki ser feta, całe oliwki oraz cebulę z zalewy. Na koniec polej wszystko oliwą, zalewą z limonek, w której moczyła się cebula i posyp listkami pietruszki oraz poszatkowaną miętą. Możesz bardzo delikatnie wymieszać, na tyle jednak żeby nie pokruszyć fety, nie ma jednak takiej potrzeby. Prawdziwa letnia, orzeźwiająca sałatka gotowa!
Na grilowanego łososia:
Filet z łososia pokrój na grube, 4 cm kawałki. Wrzuć do szklanej misy wypełnionej marynatą przygotowaną z: syropu porzeczkowego (naturalny - ekologiczny), sosu sojowego i miodu. Teraz do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i zrób szaszłyki. Piecz na grillu około 4 min z każdej strony. To naprawdę najszybsze mięso jakie można w ten sposób przygotować. P.S. Jeżeli nie
Na arbuzową sałatkę:
Czerwoną cebulę obierz, pokrój w pół-talarki. Wrzuć do soku wyciśniętego z limonek. Odstaw na około 15 minut. Poprzez taki zabieg cebula straci trochę na kolorze ale jednocześnie na ostrości. W dalszej kolejności obierz arbuza, pozbądź się pestek i pokrój w grubą kostkę lub trójkąty (to ma już najmniejsze znaczenie jaki wybierzesz kształt :) Poukładaj w dużej, szklanej, płytkiej misce lub na talerzu. Następnie na arbuza wrzuć: pokrojony, na kawałki ser feta, całe oliwki oraz cebulę z zalewy. Na koniec polej wszystko oliwą, zalewą z limonek, w której moczyła się cebula i posyp listkami pietruszki oraz poszatkowaną miętą. Możesz bardzo delikatnie wymieszać, na tyle jednak żeby nie pokruszyć fety, nie ma jednak takiej potrzeby. Prawdziwa letnia, orzeźwiająca sałatka gotowa!
SKŁADNIKI:
Na łososia w marynacie:
- filet z łososia;
- około 125 ml syropu porzeczkowego;
- 1 łyżka miodu;
- 2 łyżki sosu sojowego.
- arbuz w ilości według uznania;
- dwie garści czarnych oliwek;
- 1 cebula;
- 2 limonki;
- 1 opakowanie sera feta;
- kilka gałązek natki pietruszki i świeżej mięty;
- oliwa z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz