Oprócz bananów mamy w nim jeszcze żurawinę i wiórki kokosowe. Doskonale gra z duetem ser biały i czarna kawa. Jeszcze lepiej gdy mamy czas na delektowanie się nim w spokojny, słoneczny poranek, wówczas jest szansa, że do wieczora już nie zostanie po nim żadna kaloria ;) Smakuje tak samo dorosłym jak i dzieciakom. Moja Gabi wprost za nim przepada, nie jest za suchy ani przesadnie słodki, taki typ w sam raz :)
Zaczynamy od roztopienia masła w rondlu a następnie odstawienia go do ostygnięcia. Kolejno obieramy banany i rozgniatamy je na miazgę. Oddzielnie miksujemy przestudzone już masło z cukrem po czym dodajemy banany i jajka. Powtarzamy czynność łączenia składników dosypując jeszcze mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Gdy połączymy dokładnie wyżej wymienione składniki, na samym już końcu, dodajemy żurawinę i wiórki kokosowe. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut. Jednak po upływie tego czasu dopiero sprawdzamy ciasto i gdy zajdzie taka potrzeba jeszcze dopiekamy. Nie wyjmujemy od razu tylko zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
- 4 średnie banany;
- 125 g masła;
- 2 jajka;
- 150 g cukru;
- 175 g mąki;
- po 100 g wiórków kokosowych i żurawiny;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK MUZYCZNY:
- Zakopower album pt. "Kolędowo". posłuchaj w zakładce Muzyka do gotowania.
SMACZNEGO !!!
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń