Ciastka lub batoniki, nazwiesz je w zależności od tego jaki kształt wytniesz z formy już po upieczeniu. Nie zawierają cukru tylko pożywne i potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dużych i małych, składniki. To samo zdrowie, które można podjadać kiedy tylko masz ochotę ;) Zdecydowanie lepsze do kawy lub na drugie śniadanie niż batonik w czekoladzie. Warto mieć je zawsze przy sobie w blaszanym pudełku na wypadek wilczego napadu "na coś słodkiego". Bowiem dzięki suszonym owocom naturalnie są słodkie.
W rondelku podgrzewamy skondensowane mleko. Oddzielnie w dużej misce dokładnie łączymy pozostałe składniki. Kolejno dolewamy mleko i ponownie mieszamy wszystko razem. Blachę smarujemy olejem rzepakowym i wykładamy na nią przygotowaną wcześniej masę. Rozprowadzamy do brzegów blachy, tworząc prostokąt o wysokości 3-4 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około godzinę.
SKŁADNIKI:
- kartonik skondensowanego mleka niesłodzonego (500 g);
- 250 g płatków górskich;
- 100 g żurawiny;
- 100 g orzeszków ziemnych niesolidnych i pestek słonecznika;
- 80 g wiórek kokosowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz