Poniedziałkowy obiad nie musi być taki zwyczajny i prosty w smaku, wystarczy że dodasz do niego roladki z bakłażana nadziewanego pastą orzechową. A jako zwieńczenie całości - owoc granatu, kwaśny i intensywny w swoim smaku, doda potrawie i Twoim zmysłom koloru ;)
PRZEPIS:
Najpierw zajmiemy się bakłażanem. Myjemy go, nie obieramy, kroimy wzdłuż, w plastry. Następnie solimy i odstawiamy na bok aż puści wodę. W tym czasie zabieramy się za pastę orzechową. Do wysokiego, plastikowego naczynia (zestaw od blendera) wsypujemy orzechy i miksujemy je. To może troszkę potrwać gdyż orzechy zaczną wytwarzać olej i ciężko może się całość miksować. Bądźmy cierpliwi, warto ;) dodajemy wrzątek i ocet. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Teraz dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, bazylię, majeranek, oregano i ziarna granatu, mieszamy wszystko, tym razem za pomocą łyżki, chodzi o to aby nie zmiksować ziaren granatu na miazgę. Próbujemy, ewentualnie dodajemy sól, nie zapominając jednak, że soliliśmy już bakłażana.
Gdy pasta orzechowa będzie gotowa z bakłażanów również powinna już "wyjść" woda. Rozgrzewamy grillową patelnię, smarujemy ją oliwą i układamy plastry bakłażana, które uprzednio wytarliśmy z nadmiaru płynów. Plastry doprowadzamy do miękkości, gdy lekko ostygną smarujemy pastą i zawijamy. Całość, już na talerzu gotowym do podania potrawy, posypujemy ziarenkami granatu.
SKŁADNIKI:
- 2 średniej wielkości bakłażany;
- 150 g orzechów włoskich (obranych);
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka octu winnego;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- po 1/3 łyżeczki suszonego majeranku, bazylii, oregano;
- ziarna z połowy granatu.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz