Ciecierzyca stosowana jest przy leczeniu wielu dolegliwości m.in.: przy kłopotach z ciśnieniem, niewłaściwym poziomem cholesterolu, bólach głowy, kaszlu i podrażnionych drogach oddechowych. Jednak to nie wszystko wzmacnia również naszą odporność, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jeszcze Ci mało? Jeszcze nie jesteś przekonany/przekonana do tego aby w końcu jej spróbować? To może zachęci Cię fakt, że jest również traktowana jako afrodyzjak ;) ponieważ działa pobudzająco.
Jej dodatkowym atutem jest duża zawartość białka więc bardzo często stosowana jest jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Na tym jednak nie chciałabym poprzestać, przy wyliczaniu wielu zalet ciecierzycy, bowiem obfituje jeszcze w fosfor, potas, żelazo, błonnik a także większość witamin z grupy B. Wchodzisz w to? ;)
PRZEPIS:
W zależności od tego jaką masz ciecierzycę, sprawdź najpierw na opakowaniu sposób jej przygotowania. Moja moczyła się w wodzie całą noc (8 godzin) a następnie gotowała 70 minut. Może się więc okazać, że podobnie jest z Twoją i raczej hummus na dzisiejsze śniadanie odpada ;) Gdy jednak zdołasz ją już przygotować i wystudzić zmiksuj ją w blenderze razem z kilkoma łyżkami wody (dodaj jej tyle ile uważasz za stosowne, jednak nie za dużo żeby uzyskać konsystencje pasty do smarowania), w której ciecierzyca się gotowała oraz sokiem z cytryny.
Gdy uzyskasz gładką masę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek lub nie dodawaj, jeżeli nie lubisz. Ja przygotowałam właśnie dwie wersje, jedną bez czosnku dla matek karmiących ;) Jednak to nie koniec składników do naszego hummusu. Należy jeszcze dodać pastę sezamową, oliwę i sól do smaku. Teraz dokładnie połącz wszystkie składniki. Gotowe!
SKŁADNIKI:
- 300 g ciecierzycy;
- łyżka pasty sezamowej - tahini;
- 5-6 łyżek soku z cytryny;
- 1 ząbek czosnku;
- oliwa z oliwek i sól - wedle uznania.
SMACZNEGO!!!
a jaki kremowy ten hummus, pysznie!
OdpowiedzUsuń