A na drugi dzień wiosennego poranka proponuje lekkie śniadanie z waniliową nutą. Coś w sam raz na leniwą niedzielę, która z założenia taka być powinna. Choć przed świętami wiem, że różnie z tym bywa ;)
Ryż zalewamy mlekiem i zagotowujemy, dodajemy laskę wanilii, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Gdy minie określony czas wyłączamy "płomień", pozostawiamy jednak garnek z ryżem w miejscu gotowania, przykrywamy ręcznikiem i czekamy aż ryż napęcznieje mlekiem. Wedle uznania możemy dosłodzić miodem. Podajemy z pieczonym jabłkiem lub uduszoną na patelni gruszką oraz listkami mięty.
SKŁADNIKI:
- 0,5 l świeżego mleka krowiego;
- 100 g ryżu jaśminowego;
- laska wanilii;
- 2 łyżeczki miodu;
- 1 gruszka lub jabłko;
- świeża mięta do dekoracji.
SMACZNEGO !!!
lekki, delikatny, pyszny deser!
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuń