sobota, 4 kwietnia 2015

Muffiny do święconki

A Ty co wkładasz do swojego wielkanocnego koszyczka? U nas w tym roku oprócz tradycyjnych pokarmów i ozdób w postaci baranka oraz żywych gałązek bukszpanu znalazły się również bananowo-czekoladowe muffiny. Zapraszam po przepis bo naprawdę warto wprowadzić go na stałe do świątecznego menu. 

 

MUFFINY:

Najpierw przygotowujemy muffiny. Do dużej miski przesiewamy mąkę owsianą i kukurydzianą, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. W głębokim talerzu widelcem rozgniatamy banany. W blenderze ubijamy jajka z cukrem trzcinowym. A na desce do krojenia szatkujemy czekoladę gorzką i deserową. Teraz do miski z mąką przekładamy kolejno: banany - mieszamy - jajka z cukrem i na końcu czekoladę. Dokładnie mieszamy, tym razem za pomocą drewnianej łyżki. 

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (termoobieg). Blachę do pieczenia muffinów wykładamy jeszcze papierowymi foremkami. Przekładamy kolejno masę muffinową tak aby zapełniła prawie całą foremkę. Pieczemy około 30-35 minut. 


KREM:

Przygotowujemy ręczny blender. Umieszczamy w nim plasterki bananów. Dodajemy żółtka, cukier trzcinowy i karob czyli inaczej chleb świętojański, który jest doskonałym zamiennikiem kakao. Jako zwieńczenie całości jeszcze tylko kilka kropel soku z limonki. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do rondelka. Teraz będziemy podgrzewać naszą masę aż zacznie delikatnie wypuszczać powietrze. Musi być gorąca jednak trzeba uważać aby nie przywarła, dlatego często należy ją mieszać. Gdy będzie gotowa zdejmujemy z ognia. Odstawiamy a przestudzoną wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki.

Po  tym czasie wyjmujemy z lodówki i łączymy naszą, ciemną masę z masłem zmiksowanym razem z olejem rzepakowym. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wypieczone oraz ostudzone muffiny. Ja dodatkowo na każdym czekoladowym "gniazdku" ułożyłam po jednym przepiórczym jajeczku, które niestety jadalne nie jest ;)

 

SKŁADNIKI:

Muffiny:
  • 130 g mąki owsianej;
  • 130 g mąki kukurydzianej;
  • 2 łyżeczki BIO proszku do pieczenia;
  • 3 duże banany;
  • 100 g roztopionego masła;
  • 2 jajka;
  • 120 g cukru trzcinowego;
  • 65 g gorzkiej czekolady;
  • 35 g czekolady deserowej.
Krem:
  • 2 banany;
  • 3 żółtka;
  • 40 g cukru trzcinowego;
  • 40 g karobu;
  • 200 g masła w kostce (do wypieków);
  • 40 - 50 ml oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka soku z limonki.
Do dekoracji użyłam kolorowych jaj przepiórczych. 

WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz