czwartek, 2 kwietnia 2015

Naleśniki czekoladowo - bananowe

A oto i on, obiecany przepis na kakaowe naleśniki z wykorzystaniem naszej, domowej nutelli. Ten tydzień na moim blogu będzie wyjątkowo słodki, aż do przesady ale cóż ja poradzę, taki mamy okropny klimat i jakoś musimy poprawiać sobie humor. Obiecuję jednak, że połączenie słów słodko i zdrowo może iść ze sobą w parze. I to będzie naprawdę zgrany duet!


Najpierw zabieramy się za naleśniki, możemy je przygotować tuż po śniadaniu i gdy najdzie nas ochota na lunch bazę będziemy mieć już pod ręką. W misce najpierw ubijamy jajka ze szczyptą soli, następnie dodajemy mleko jaglane i kolejno mąkę owsianą - mieszamy - i mąkę kukurydzianą. Na końcu dolewamy olej rzepakowy i dosypujemy kakao. Ponownie łączymy wszystkie składniki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, lekko przetartej oliwą z oliwek. Gdy mamy już bazę zabieramy się za nadzienie.


Każdy naleśnik "nadziewamy" - smarujemy domową nutellą (przepis znajdziesz tutaj >>>) oraz pokrojonym bananem. Składamy w trójkąty i smażymy na maśle klarowanym z dwóch stron. Gorące przekładamy na talerze, posypujemy trzcinowym cukrem pudrem i szybciutko zajadamy. Wystawiając ręce po dokładkę. Obiecuje, że na jednym nie poprzestaniecie.


SKŁADNIKI:

Nadzienie:
  • domowa nutella;
  • banany;
  • trzcinowy cukier puder.
 Ciasto:
  • 2 jajka;
  • szczypta soli;
  • 0,5 l mleka jaglanego (gęste) można dodać jeszcze odrobinę wody;
  • 100 g mąki owsianej;
  • 100 g mąki kukurydzianej;
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego roślinnego;
  • 1 czubata łyżka kakao. 
SMACZNEGO !!!

1 komentarz: