A oto i on, obiecany przepis na kakaowe naleśniki z wykorzystaniem naszej, domowej nutelli. Ten tydzień na moim blogu będzie wyjątkowo słodki, aż do przesady ale cóż ja poradzę, taki mamy okropny klimat i jakoś musimy poprawiać sobie humor. Obiecuję jednak, że połączenie słów słodko i zdrowo może iść ze sobą w parze. I to będzie naprawdę zgrany duet!
Najpierw zabieramy się za naleśniki, możemy je przygotować tuż po śniadaniu i gdy najdzie nas ochota na lunch bazę będziemy mieć już pod ręką. W misce najpierw ubijamy jajka ze szczyptą soli, następnie dodajemy mleko jaglane i kolejno mąkę owsianą - mieszamy - i mąkę kukurydzianą. Na końcu dolewamy olej rzepakowy i dosypujemy kakao. Ponownie łączymy wszystkie składniki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, lekko przetartej oliwą z oliwek. Gdy mamy już bazę zabieramy się za nadzienie.
Każdy naleśnik "nadziewamy" - smarujemy domową nutellą (przepis znajdziesz tutaj >>>) oraz pokrojonym bananem. Składamy w trójkąty i smażymy na maśle klarowanym z dwóch stron. Gorące przekładamy na talerze, posypujemy trzcinowym cukrem pudrem i szybciutko zajadamy. Wystawiając ręce po dokładkę. Obiecuje, że na jednym nie poprzestaniecie.
SKŁADNIKI:
Nadzienie:
- domowa nutella;
- banany;
- trzcinowy cukier puder.
Ciasto:
- 2 jajka;
- szczypta soli;
- 0,5 l mleka jaglanego (gęste) można dodać jeszcze odrobinę wody;
- 100 g mąki owsianej;
- 100 g mąki kukurydzianej;
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego roślinnego;
- 1 czubata łyżka kakao.
SMACZNEGO !!!
idealne na dzisiejszą kolację!
OdpowiedzUsuń