piątek, 7 lutego 2014

Czerstwy chlebek? Pycha!

Nie wiem jak jest u Was ale u mnie przeważnie jest tak, że zostaje jeszcze sporo chleba a mimo to kupuję już nowy. Nigdy nie wyrzucę pieczywa do kosza a zawsze znajdzie się ktoś kto akurat potrzebuje suchy chleb więc go po prostu zbieram. Tym razem jednak, zanim wysechł na wiór, postanowiłam wykorzystać go w inny sposób. Zrobiłam tak jakby chlebową, warzywną tartę :)


To naprawdę doskonała propozycja na pyszny obiad lub kolację. Wykonanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu a rezultaty jak zwykle zaskoczą Wasze podniebienia ;) Zaczynamy od przygotowania okrągłej formy do pieczenia, ja użyłam tortownicy. Smarujemy ją oliwą z oliwek a dno dodatkowo wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy chleb taki jaki akurat posiadamy, ja użyłam razowego i pszennego. Następnie smarujemy kromki pieczywa smalczykiem roślinnym. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim smakiem,  jest to smalczyk roślinny a smakuje bardzo podobnie do tego mięsnego, dodatkowo nie trzeba go doprawiać solą i zawiera cudownie chrupiące w buzi skwarki - oczywiście roślinne ;) Kolejno przygotowujemy miksturę z połączenia jajek, jogurtu, chrzanu i ćwikły, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Nie używamy soli gdyż smalczyk ma już jej wystarczającą ilość. Wylewamy dokładnie połowę przygotowanego roztworu na chleb. Dalej układamy kiszone ogórki. Na patelni podsmażamy - wszystkie składniki pokrojone w kostkę - cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i brukselkę. Ostatnie 4 warzywa wcześniej oczywiście gotujemy do miękkości. Teraz na wszystko wylewamy pozostałą miksturę. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta oraz posypujemy wszystko świeżym rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 20 - 30 minut. 


SKŁADNIKI:
  • kilka kromek chleba;
  • 2-3 kiszone ogórki;
  • 4 jajka;
  • 180 g jogurtu naturalnego;
  • 3 łyżeczki chrzanu;
  • 3 łyżeczki ćwikły;
  • 1 opakowanie sera feta;
  • 2 marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • 2 ziemniaki;
  • 200 g brukselki;
  • 1 cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • smalczyk roślinny Smakowita Pajda;
  • pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek.

Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda", którego sponsorem są ZT Kruszwica S. A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
http://majanaboxing.blox.pl/2014/01/Konkurs-Smakowita-Pajda-to-kulinarna-frajda.html

3 komentarze:

  1. Świetne wykorzystanie czerstwego chlebka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na to jeszcze nie wpadłam. Wykorzystam na pewno, bo wygląda świetnie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł. Wygląda bardzo smacznie.:)

    OdpowiedzUsuń