piątek, 24 stycznia 2014

Ciasto buraczano-czekoladowe z nutą tymianku

Próbowałam już cista marchewkowego i dyniowego, z dodatkiem buraków zrobiłam po raz pierwszy. I o dziwo wyszło super ;) Przy ciastach z dodatkiem warzyw, które zawierają w sobie dużo naturalnego soku zawsze obawiam się, żeby nie wyszedł zakalec ale mam też dwie sprawdzone metody jak do tego nie dopuścić. Po pierwsze zawsze, nawet jeżeli w przepisie go nie ma, dodaje 2 łyżeczki proszku do pieczenia plus 2 łyżeczki sody. Po drugie nie wyciągam ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu. Zostawiam je w nim aż do całkowitego ostygnięcia. Chwilowo się sprawdza ;)


Pierwszą czynność jaką wykonujemy to obranie i ugotowanie do miękkości buraków. Gdy to nastąpi ścieramy je na tarce i dodajemy do nich tzw. mokre składniki. Czyli roztopione w mikrofali masło z czekoladą. Kolejno wrzucamy, wcześniej roztrzepane, jajka z cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie mieszamy. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę i dodajemy składniki suche: sodę, sól i cukier brązowy. Łączymy wszystkie dokładnie. Następnie suche dodajemy do mokrych powoli dosypując i cały czas mieszając. Na koniec dodajemy liski z pęczka tymianku, kilka gałązek zostawiamy do dekoracji. Całość przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 55 minut. Po tym czasie dopiero uchylam drzwiczki i sprawdzam ciasto. Zamykamy i pozostawiamy je w środku aż do całkowitego ostygnięcia.  


Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i posypujemy przesianym cukrem pudrem oraz dekorujemy gałązkami tymianku. Smacznego ;)


SKŁADNIKI:
  • 450 - 500g buraków (już obranych);
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 50 % kakao);
  • 200 g masła;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 3 jajka;
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki sody;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1,5 szklanki cukru brązowego;
  • 1 doniczka świeżego tymianku.
OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK MUZYCZNY: 

Joss Stone album pt. "The Best Of Joss Stone"  posłuchaj w zakładce Muzyka do gotowania.

 SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. czy czuć tymianek w smaku? robiła to ciasto, ale bez tymianku - smakowało mi bardzo. tymianek ogółem nie jest lubiany u mnie w domu - stąd pytanie, czy jest wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń