czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa cebulowa z grzankami

Kolejny przepis z cyklu "zrób coś z niczego" ;) czyli z tego co masz w domu bez potrzeby wychodzenia do sklepu. Ciąg dalszy opróżniania domowej spiżarni z jej zawartości. Przepis jest równie prosty jak sama idea. Wystarczy kilka składników aby zrobić na pierwsze danie coś innego niż zwykle. A przyjemnie jest patrzeć na zaskoczoną minę konsumującego, jednak jeszcze lepiej słyszeć zachwyt podziwu po spróbowaniu potrawy ;)


Przygotuj bulion. Następnie na patelni, na oleju rzepakowym, podsmaż cebulę aż zrobi się przyjemnie miękka. Dodaj do niej wino i odparuj połowę płynu. Kolejno przelej zawartość patelni do rosołu. Następnie dorzuć pokrojony w kostkę czosnek i gotuj wszystko około 40 minut do godziny maksymalnie. Zupę podawaj z serowymi grzankami. Koniecznie przygotuj je w piekarniku nie mikrofali. Wystarczy wstawić je do 180 stopni na kilka minut aby były przyjemnie chrupiące a ser rozpływał się w ustach.


SKŁADNIKI:
  • 3 l bulionu;
  • 400 ml białego, wytrawnego wina;
  • 12 cebul
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • olej rzepakowy do smażenia;
Grzanki:
  • 2 kromki chleba razowego;
  • 3 plasterki sera żółtego.
OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK MUZYCZNY: 

Ellie Goulding album pt. "Halcyon Days"  posłuchaj w zakładce Muzyka do gotowania.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz