poniedziałek, 9 lutego 2015

Budyń jaglany z mango

A dlaczego by nie podać dziecku zamiast śniadania deser? ;) Jednak niech nie zwiedzie Cię nazwa ponieważ będzie zdrowo, smacznie, energetycznie ale również niskokalorycznie. Przepis niezwykle prosty w przygotowaniu będzie jednak trochę miksowania więc lepiej to zrobić już po przebudzeniu się dzieci ;) 


Przygotowanie naszego budyniu zaczynamy od kaszy. Musimy uprażyć ją na suchej patelni a następnie zmielić na mąkę. Teraz zajmiemy się mlekiem, 250 ml podgrzewamy w rondelku i dodajemy masło klarowane. Do pozostałej ilości zimnego mleka wsypujemy przygotowaną mąkę jaglaną, cukier waniliowy i miód. Dokładnie mieszamy. Teraz łączymy ze sobą składniki. Tak jak przygotowuje się klasyczny budyń, przelewając zimną miksturę do ciepłej. Zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy tyle czasu aż budyń zgęstnieje. 


Zabieramy się teraz za świeży owoc mango. Myjemy go, obieramy ze skóry i kroimy, wrzucając kawałki od razu do blendera. Dokładnie miksujemy na papkę. Powstały mus przekładamy do szklanek na zmianę z jaglanym budyniem. Tak żeby powstały nam kolorowe warstwy. Z wierzchu można posypać cynamonem. 


Dla mojej córci było to śniadanie dla mnie pyszna, lekko słodka przekąska do kawy :)


SKŁADNIKI:
  • 1 świeży owoc mango;
  • 80 g suchej kaszy jaglanej;
  • 350 ml świeżego mleka krowiego;
  • 1 łyżeczka masła klarowanego;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka miodu. 
SMACZNEGO !!!

3 komentarze:

  1. Jakie zdrowe, jakie musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne i pożywne. Szklanka 300 ml zdecydowanie zapełni brzuch dzieciaczka i mamy na długi czas ;)

      Usuń
  2. do budyniów jaglanych nie trzeba mnie dwa razy namawiać! super :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń