czwartek, 14 maja 2015

Szybka szarlotka

To najszybsze ciasto jakie znam i najłatwiejsze do zrobienia. Nie może wyjść zakalec więc śmiało zawsze gdy spodziewacie się "niespodziewanych" gości ;) możecie przygotować właśnie tę wersję szarlotki. Wstyd się przyznać ale ostatnimi czasy przygotowywałam ją już kilkanaście razy z czego cztery tak bez okazji, do podjadania w domu z sorbetem owocowym i bitą śmietaną.



I jeszcze jedna ważna kwestia - mąki. Szybką szarlotkę robiłam już z kukurydzianej, owsianej, pszennej i orkiszowej. Zawsze wychodzi wspaniale ;) A przepis i wykonanie jest niezwykle proste. Najpierw przygotowujemy trzy szklanki i każdą kolejno wypełniamy: wybraną mąką, kaszą manną i cukrem trzcinowym (w tym wypadku tylko połowa szklanki). Wszystkie suche składniki przesypujemy do dużej miski dodając proszek do pieczenia lub sodę. Dokładnie całość mieszamy. I ponownie przekładamy - tym razem po równo - suche składniki do trzech szklanek.  


Teraz zajmujemy się jabłkami. Myjemy je, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownice smarujemy dokładnie - spód dosyć grubo - masłem. I kolejno wysypujemy na dno pierwszą warstwę "ciasta" czyli zawartość jednej szklanki. Wykładamy połowę startych jabłek i posypujemy je cynamonem. Teraz przyszła kolej na drugą szklankę i ostatnią warstwę jabłek, które ponownie zasypujemy naszą popularną, kuchenną przyprawą z wysuszonej kory cynamonowca. Na wierzch trzecia szklanka suchych składników i zmrożone lub mocno schłodzone masło, starte na tarce o grubych oczkach.  


Pozostaje nam już tylko całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (grzanie góra - dół) na około 60 minut. Ubić śmietanę z trzcinowym cukrem pudrem i otworzyć swój ulubiony sorbet owocowy. I bez względu na porę zaparzyć czarną kawę :) mhmmmmm...

 

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka kaszy manny;
  • 1/2 szklanki  cukru trzcinowego;
  • 3 duże jabłka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bio) lub 1/2 łyżeczki sody.
Na bitą śmietanę:
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %;
  • 3 łyżeczki trzcinowego cukru pudru.
Dodatki:
  • sorbet kiwi, malina lub po prostu lody śmietankowe;
  • kilka listków mięty;
  • mocna, czarna kawa najlepiej americana.
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz