poniedziałek, 3 marca 2014

Giambotta

... czyli włoski gulasz warzywny.

Kochani moi mamy już wiosnę więc optymistycznie patrzymy w przyszłość. Jest coraz więcej słońca, z ziemi wychodzą już pierwsze kwiatki a pąki na drzewach zaczynają przybierać imponujące rozmiary. Chociaż dla mnie już niedługo kończą się wakacje (jeżeli urlop macierzyński można tak nazwać ;)) to moją kuchnią postanowiłam nadal wprowadzać  się w stan błogiego, włoskiego zapomnienia. Przez najbliższy miesiąc marzec w mojej kuchni będą dominowały potrawy amerykańskich Włochów z okolic Neapolu i prowincji Avellino.

Zanim jednak rozpoczniemy włoską ucztę warto kilka słów napisać o neapolitańskiej kuchni regionalnej. Jedzenie jest proste i zwyczajne ale bardzo bogate w przepyszne warzywa. To zasługa oczywiście otoczenia Neapolu - z jednej strony górskie tereny, na których obficie rosną brokuły, oliwki i inne cudownie aromatyczne warzywa, a z drugiej strony morze. Tubylcy nazywani byli niegdyś mangiafogile, to znaczy pożeracze liści. Dopiero później pod wpływem Francuzów i Hiszpanów ale nie tylko ich, sama zasługa oczywiście w większości leży po stronie neapolitańczyków, powstała ta niesamowita w smaku kuchnia Neapolu.

Jednak aby Was nie zanudzać więcej o historii będę pisać przy okazji poszczególnych przepisów, dzisiaj skupię się już tylko na włoskim gulaszu warzywnym.(...) Bakłażan, paprykę i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, pomidory i cebulę na drobne kawałki. Przygotowujemy duży garnek, do którego wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy oliwę, wodę, sól oraz pieprz. Bazylię zostawiamy na sam koniec. Gulasz gotujemy po przykryciem około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy listki bazylii, wszystko ponownie łączymy w całość. Giambottę podajemy bardzo gorącą lub w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI:
  • 2 bakłażany;
  • 2 duże czerwone papryki;
  • 6 średniej wielkości pomidorów;
  • 6 ziemniaków;
  • 3 małe cebule;
  • około 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
  • szklanka wody;
  • sól i pieprz;
  • pół doniczki świeżej bazylii - same listki.
OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK
MUZYCZNY:

Italian Dinner Music posłuchaj w zakładce Muzyka do gotowania.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz