niedziela, 9 marca 2014

Placek z serem ricotta i ananasem

Dzień Kobiet powinien trwać cały rok ;) w związku z tym ja świętuje dzisiaj dalej i serwuję sobie trochę przyjemności. Przy okazji poczęstuję pysznym plackiem również moich gości ale niestety do ich przyjazdu nie wytrwa on w całości ;) Jest cudowny, naprawdę... pst! popadam w samozachwyt, oj niedobrze, niedobrze ;) ale jak sami spróbujecie to się przekonacie. W konsystencji przypomina nasz tradycyjny sernik, jednak tak naprawdę nie ma klasycznego spodu z ciasta (stąd nazwa) a w środku jest mięciutki i wilgotny. 


Tortownicę o średnicy około 26 cm, smarujemy dokładnie masłem. Następnie wrzucamy na nią pokruszone krakersy (konsystencja prawie jak bułka tarta) i obracamy tortownicą tak, by okruchy dokładnie przykleiły się do masła.
Kolejno do dużej miski wsypujemy cukier i mąkę kukurydzianą, łączymy składniki. Następnie dodajemy sery, jajka, śmietanę, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy, którą przelewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik ale zostawiamy placek w środku aż do ostygnięcia.
Zabieramy się do przygotowania masy wierzchniej. W rondlu łączymy ze sobą cukier i mąkę kukurydzianą, dolewamy 1/3 szklanki syropu z odsączonego ananasa oraz sok z cytryny. Zagotowujemy a następnie na małym ogniu pozostawiamy masę aż do zgęstnienia (około minuty-dwóch), cały czas mieszamy. Po tym czasie dorzucamy drobno pokrojonego ananasa, raz jeszcze mieszamy i zdejmujemy z kuchenki.
Gdy placek już przestygnie i masa wierzchnia również, wówczas wykładamy ją na wierzch naszego dania. Możemy zajadać w temperaturze pokojowej, możemy również poczekać do następnego dnia i zjeść schłodzony w lodówce.


SKŁADNIKI:
  • 250 g sera ricotta;
  • 200 g sera Capri typu włoskiego;
  • 3 jaja;
  • pół szklanki pokruszonych krakersów;
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej;
  • 1/4 szklanki cukru;
  • 180 - 200 g śmietany 18 %;
  • 1-2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej;
  • łyżeczka cukru waniliowego;
  • masło do wysmarowania formy.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 500 g ananasa z puszki;
  • 1/3 szklanki cukru;
  • czubata łyżka mąki kukurydzianej;
  • 1/3 szklanki syropu z puszki (po ananasach);
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz