sobota, 22 marca 2014

Uova in Purgatorio

... czyli inaczej potrawa znana pod nazwą "jaja w czyśćcu". 


To moja propozycja dla tych z Was, którzy w weekend uwielbiają delektować się długo i obficie śniadaniem. Przy potrawie można użyć świeżych pomidorów (czas przygotowania wówczas wydłuży się znacznie) lub wykorzystać sprawdzone i dobrej jakości z puszki. Potrawa jest troszkę bardziej pracochłonna niż jajka sadzone ale warto poświecić jej dłuższą chwile. 


Najpierw podgrzewamy oliwę na patelni. Po chwili dodajemy pomidory i miażdżymy je. Kolejno dorzucamy porwane listki bazylii, pieprz oraz sól (wedle uznania). Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut aż sos zgęstnieje. 
Po tym czasie jajko rozbijamy do szklanki i przelewamy je do wgłębienia wykonanego uprzednio łyżką w sosie. Czynność powtarzamy tyle razy, ile jajek chcemy użyć. Ja zrobiłam to jeszcze trzy razy. Następnie na jajkach układamy pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Przykrywamy patelnię i smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, przekładamy na talerze i szybko zjadamy póki gorące.

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka;
  • 1 puszka pomidorów bez skórki;
  • kilka plasterków sera pleśniowego;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz;
  • kilka listków świeżej bazylii; 
 SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz