czwartek, 29 stycznia 2015

Razowy krokiet z płatkami owsianymi




Krokiet, zwykłe danie z tego co nam pozostanie ;) a jednak wymaga trochę więcej wolnego czasu na przygotowanie. Ja przeważnie robię krokiety gdy gotuje rosół z trzech/czterech rodzajów mięs, taki porządny, tłusty, niestety wysokokaloryczny ale u nas ostatnio wszyscy przeziębieni więc zdecydowanie taka wersja nam odpowiada. Do moich krokietów użyłam: golonki, żołądków drobiowych, porcji rosołowej z kury (wolnego chowu) oraz indyka. Zawsze dodaje również marchewkę z rosołu, cebule i świeżą pietruszkę. Jednak to nie wszystko do naszego farszu.

  

Do farszu na krokiety oprócz wyżej wymienionych składników dodałam również małe opakowanie gęstej śmietany, 2 jajka, 2 garści zmiksowanych płatków owsianych oraz przyprawy: pieprz i sól a także odrobina bazylii. Śmietanę dodaje po to aby farsz w krokiecie nie był zbyt suchy. Następnie zabieramy się za ciasto naleśnikowe. Moje w całości było przygotowane z mąki razowej. Wiem jednak, że może być kłopot przy smażeniu takich naleśników. Zawsze więc dodaje oliwę z oliwek do ciasta oraz porządnie rozgrzewam patelnię, tak że prawie dymi. Ten pierwszy naleśnik z reguły przeznaczam na straty ale kolejne są już dobre. 


Gdy naleśniki będą już gotowe i przestygnięte można zacząć zawijać w nie farsz. Następnie potrzebne nam będą dwa głębokie talerze. Do jednego wsypujemy płatki owsiane a do drugiego jajko oraz 3 łyżki mleka. Obtaczamy krokiety najpierw w płynnej miksturze i kolejno w płatkach. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak zapiec całość na patelni. Uprzednio jednak rozpuszczamy na niej 2 łyżki masła klarowanego. Podajemy gorące z ulubionym sosem lub tak jak ja, z marynowanymi gruszkami i bazylią.

 

SKŁADNIKI:

Na farsz do krokietów:
  • mięso z rosołu: golonka, żołądki drobiowe, porcja rosołowa kury i indyk;
  • marchewka i cebula gotowane;
  • małe opakowanie śmietany 18 % lub tłustszej może być nawet 36%;
  • świeża natka pietruszki;
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia;
  • 2 jajka;
  • 2 garści zmielonych płatków owsianych.
Do panierki:
  • 1 lub 2 jajka;
  • 3 łyżki mleka;
  • sól, pieprz;
  • płatki owsiane.
Ciasto naleśnikowe zawsze robię na oko z następujących składników:
  • 2 jajka;
  • mąka razowa;
  • oliwa z oliwek;
  • mleko;
  • woda. 
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz