wtorek, 13 stycznia 2015

Babka ziemniacza i pierś z kaczki w pomarańczach

Dzisiaj mam dla Was propozycję na drugie danie. Zaczynam może nietypowo ponieważ obiad powinno się konsumować od zupy ale ja przekornie - nic na to nie poradzę, taką mam naturę ;) - zaczynam inaczej. Babka ziemniaczana jest ciekawą alternatywą dla, tak często podawanych w polskich domach, ziemniaków lub wszelkiego rodzaju kasz. Pokrojona w plastry dostarcza, oprócz przyjemnych doznań smakowych, również doskonałych wrażeń wynikających z samego patrzenia na nią. Wychodzę bowiem z założenia, że najpierw jemy oczami.


PRZEPIS NA BABKĘ Z.:

Na początku musimy zająć się ziemniakami, obieramy je, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Gdy trzeba zetrzeć tak dużą ilość ziemniaków polecam używać jednak tarki mechanicznej ;) Chyba, że przy okazji chcecie poćwiczyć mięśnie rąk wówczas rzeczywiście zostańcie przy manualnej. Przekładamy ziemniaki do dużej miski. Do rondelka przesypujemy kaszę gryczaną, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i przekładamy do miski z utartymi ziemniakami. Dokładamy obraną, pokrojoną drobno i przyrumienioną na patelni cebulę, mąkę ziemniaczaną, siemię lniane złote mielone, sól oraz czarny pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną foremkę do pieczenia, wykładamy przeznaczonym do tego celu papierem, przekładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika (200 stopni termoobieg) na 1 h 30 min.


PRZEPIS NA PIERŚ Z KACZKI W POMARAŃCZACH:

Najpierw zajmujemy się kaczką, myjemy ją, wycieramy, czyścimy i nacinamy skórkę. Następnie solimy wierzch naszych piersi z kaczki. Teraz przygotowujemy marynatę do mięsa. Do szklanej miski wlewamy sok wyciśnięty z trzech pomarańczy, dodajemy miód i imbir. Przekładamy kaczkę, dokładnie obtaczamy w miksturze i wkładamy do lodówki, najlepiej na pół dnia. Jednak gdy nie masz tyle czasu pozostaw ją chociaż na godzinę. Po tym czasie wyciągamy zamarynowane mięso, przekładamy do żaroodpornego naczynia, skórką do dołu, zalewamy miksturą, w której się moczyły, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni termoobieg) na 25 minut. Po tym czasie odsłaniamy folię, przekręcamy kaczki skórką do góry i zapiekamy 30 minut.  Podajemy z plastrami babki ziemniaczanej i pomarańczy, posypane świeżym tymiankiem.


SKŁADNIKI:

Na babkę z.:
  • 1,5 kg ziemniaków;
  • 3 łyżki złotego, mielonego siemienia lnianego;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 100 g kaszy gryczanej (waga przed zalaniem kaszy);
  • 1 cebula;
  • 1 łyżeczka soli;
  • pieprz do smaku.
Na piersi z kaczki:
  • 6 piersi z kaczki;
  • sól do posypania skórki kaczki;
  • 1 pomarańcza do dekoracji;
  • świeży tymianek do posypania całości.
marynata:
  •  sok z 3 pomarańczy;
  • przyprawa imbir - 1 łyżka;
  • 3 łyżki miodu.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz