środa, 24 grudnia 2014

Piernikowe pudełko i imbirowe pierniki

Kochani i mamy Święta!!! To najpiękniejszy czas w roku, czas Bożego Narodzenia. Żadne inne święta nie wywołują we mnie tyle pokładów energii do sprzątania i gotowania, pozytywnego myślenia oraz zadumy i nostalgii nad tym co minęło a co jeszcze przede mną. 

Życzę Wam wszystkim aby Święta Bożego Narodzenia były radością ze spotkania małego Chrystusa, który przychodzi wraz z pierwszą gwiazdką Betlejemską do naszych rodzin niosąc nam miłość i pokój. Łamiąc się opłatkiem życzę Wam zdrowia, wspaniałych doznań smakowych, moc życzliwości ludzkiej oraz opieki Św. Rodziny. 


Wraz z ciepłymi, świątecznymi życzeniami śle mały prezencik czyli dwa przepisy na piernikowe pudełko i imbirowe pierniczki. Smacznego życzy prawie perfekcyjna pani domu ;) !


PRZEPIS:

PIERNIKOWE PUDEŁKO:

Przygotuj rondelek i poprzez podgrzanie połącz ze sobą miód, cukier, masło i garam masalę. W oddzielnej misce połącz ze sobą pozostałe suche składniki czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj teraz ostygniętą masę z rondla. Wymieszaj wszystko i wbij jedno jajko. Zagnieć ciasto na stolnicy obsypanej mąką. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 2,5 godziny. 
Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na odpowiadającą Tobie grubość. Wytnij wymyślone przez siebie kształty ścian pudełka. Gdy będziesz łączyć je ze sobą tasiemkami nie zapomnij zrobić właściwej szerokości otwory. Wycięte formy połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (190 stopni) na 8-10 minut. 
Gdy piernikowe ścianki już się upieką i przestygną pokoloruj je kremem dekoracyjnym tak jak będziesz mieć ochotę, zwiąż tasiemkami i wypełnij imbirowymi pierniczkami, na które przepis podaje poniżej :)


PIERNIKI IMBIROWE:

Przygotuj dużą miskę, do której wsyp cukier i włóż pokrojone w kostkę masło. Dokładnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki czyli mąkę, miód, sodę i imbir. Wymieszaj całość, zagnieć ciasto. I podobnie jak z piernikowym pudełkiem, owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wycinaj fantazyjne kształty pierników. Gotowe przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (190 stopni) na 10 minut. Gdy się upieką i przestygną pokoloruj je i zapakuj do piernikowego pudełka.


SKŁADNIKI:

PIERNIKOWE PUDEŁKO:
  • 50 g masła;
  • 60 ml miodu;
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka mąki;
  • 50 g cukru;
  • 1 łyżeczka kakao;
  • 1 łyżka garam masala;
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
PIERNICZKI IMBIROWE:
  •  1/2 szklanki cukru trzcinowego;
  • 125 g masła;
  • 1/2 szklanki miodu;
  • 2 łyżeczki imbiru;
  • 2 i 1/2 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz