poniedziałek, 15 grudnia 2014

Wigilijna kawa wg pięciu przemian

Kawa... obowiązkowy dodatek do śniadania każdego poranka. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie bez niej dnia. I to nie może być zwyczajna kawa, taka ze sklepu, z torebki, to musi być najlepsze czarne złoto w mieście ;) i pochodząca z najlepszej kawiarni. Nie w tym jednak rzecz aby codziennie ją tam kupować, chodzi o to aby zaopatrzyć się w jej mieloną lub ziarnistą wersję i przyrządzać o wschodzie słońca każdego dnia. Na dzisiaj znam jedną sieć kawiarni w Warszawie, która na miejscu wypala właśnie ten trunek. Z zielonych ziaren wrzuconych do rostera powstaje cudowna, aromatyczna, brązowa kawa, której po prostu nie można się oprzeć. Szczególnie w przypadku gdy jest się od niej uzależnionym. ;)


Tym razem zaproponuje Wam trochę inną wersję niż taką zwyczajną - niezwyczajną z ekspresu. Będzie to bowiem jej wariacja według kuchni pięciu przemian. Czyli już bardziej zdrowo być nie może ;)


Przygotowujemy mały rondelek, do którego wlewamy zimną wodę, zagotowujemy i zmniejszamy "ogień". Dodajemy naszą cudowną kawę, po chwili melasę trzcinową oraz kardamon, imbir i cynamon. Wsypujemy powoli, łyżeczka po łyżeczce robiąc chwilę pauzy przed kolejną porcją i dokładnie mieszając. Najlepiej użyć świeżego imbiru gdy jednak go nie posiadasz użyj sproszkowaną wersję. Całość gotujemy 2 minuty, wyłączamy i dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Wlewamy do dzbanka na kawę, takiego z sitkiem i za jego pomocą przecedzamy nasz napar.


Alternatywą dla melasy trzcinowej jest miód. Możesz nim posłodzić kawę już po jej przelaniu do kubków. Wówczas nadasz jej niezbędny, lekko słodki smak.
 

SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki zimnej wody;
  • 2 łyżki mielonej kawy (najlepszej w mieście);
  • łyżeczka melasy trzcinowej lub już do kubków po 1/2 łyżeczki miodu;
  • szczypta kardamonu, cynamonu i imbiru lub 3 plasterki świeżego imbiru;
  • kilka kropli soku z cytryny.

PAMIĘTAJ! Nie pij tak po prostu kawy, Ty się nią delektuj ;) Zrób z tego rytuał i proszę nie mów mi tylko, że nie masz na to czasu!

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za kawą, ale taką z chęcią sobie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń