sobota, 6 grudnia 2014

Ciasteczka od Mikołaja

U nas już był a u Was? Oprócz prezentów dla całej rodziny zostawił również kilka zdrowych, przepysznych ciasteczek i przepisy jak je wykonać samemu ;) Konkretnie ich trzy rodzaje: buraczane z mąki jaglanej, malinowe z płatków owsianych i sezamowe z mąki razowej. Polecam spróbować i wykonać każde z nich. Moja córka - o dziwo! - zachwyciła się najbardziej tymi buraczanymi, mi osobiście przypadły do gustu sezamowe.
Praktyczne prezenty to ja lubię ale bez okazji ;)


PRZEPIS NA CIASTECZKA SEZAMOWE:

Wymieszaj ze sobą suche składniki. Następnie roztop masło i gdy ostygnie do temperatury pokojowej dodaj razem z jajkami do suchych składników. Wymieszaj dokładnie i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj ciasteczka. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra - dół) i dodatkowe 5 min. na termoobiegu.


PRZEPIS NA CIASTECZKA BURACZANE:

W pierwszej kolejności musisz zająć się burakami, obrać je, ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Teraz wystarczy już tylko wszystkie składniki wrzucić do miksera i połączyć ze sobą. Uformować ciasteczka, przełożyć na blachę i piec 150 stopniach przez 45 minut (grzanie góra - dół) i dodatkowe 5 min. w 180.


PRZEPIS NA CIASTECZKA MALINOWE:

Te ciasteczka są najprostsze w przygotowaniu. Nic nie trzeba gotować, mieszać w oddzielnych miskach ani podgrzewać. Po prostu wszystkie składniki do miksera i wymieszać ze sobą. Nie musisz tego robić dokładnie. Ważne żeby było widać co na tych ciastkach jest, gdy za bardzo zmiksujesz powstanie jednolita masa a nie o to chodzi. I ponownie formujesz ciasteczka, na blachę i do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra - dół). 


SKŁADNIKI:

Na ciasteczka sezamowe:
  • 2 szklanki otrębów owsianych;
  • pół szklanki sezamu;
  • szczypta soli;
  • 1 jajko;
  • pół szklanki mąki razowej;
  • 125 g masła;
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego.
Na ciasteczka buraczane:
  • 5 łyżek ugotowanych i startych buraków;
  • 6 łyżek mąki jaglanej (czyli zmiksowanej - w młynku do kawy - kaszy jaglanej);
  • łyżeczka miodu;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • łyżka pestek słonecznika;
  • łyżka płatków/siemienia lnianego;
  • szczypta cynamonu.
 Na ciasteczka malinowe:
  • 120 g malin (ja użyłam mrożonych, z własnych, letnich zbiorów ;);
  • szklanka płatków owsianych;
  • garść rodzynek;
  • łyżka oleju rzepakowego;
  • łyżka miodu;
  • łyżka pestek słonecznika;
  • szczypta cynamonu.
SMACZNEGO!!!

4 komentarze: