niedziela, 21 grudnia 2014

Mleko migdałowe z sandaczem - zupa idealna

Testowanie potraw ciągle trwa. Tym razem propozycja na kolację wigilijną. Może podam moim najbliższym zupę z sandacza na mleku migdałowym? To byłby taki zamiennik tradycyjnego barszczu z uszkami. Podejrzewam ogromne zaskoczenie i zdziwienie na ich twarzach. Bowiem od kiedy pamiętam zarówno w moim domu rodzinnym jaki i u mojego męża zawsze na stole dominował właśnie wspaniały wywar z buraków. Moja mama przyrządzała jeszcze barszcz grzybowy gdyby goście mieli ochotę na coś innego.


PRZEPIS:

Najpierw zajmujemy się rybą. Filet z sandacza dokładnie myjemy, przekładamy do garnka z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia jednak na małym ogniu, zbierając od czasu do czasu szumowiny i uważając aby ryba się nie rozpadła. To może trochę potrwać. Gdy tylko woda zawrze wyciągamy ostrożnie rybę, na pewno jest już gotowa do spożycia. Nie musicie się obawiać, że została niedogotowana. Teraz do wody wrzucamy umytą i obraną włoszczyznę, seler naciowy, kolendrę i sól do smaku. Całość gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy warzywa i przecedzamy wywar do oddzielnego garnka.


W czasie gotowania wywaru przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, przesypujemy do rondelka i zalewamy zimnym mlekiem. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odcedzamy i wlewamy do gorącego wywaru z warzyw i sandacza. 


Na talerzu układamy po dwa trójkąty z sandacza. Zalewamy zupą, posypujemy migdałami, doprawiamy solą i białym pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Gotowe! Życzę smacznego i polecam spróbować. Naprawdę ciekawy, oryginalny smak.


SKŁADNIKI:
  • 2 i 1/2 l wody;
  • 1/2 kg filetu z sandacza;
  • włoszczyzna;
  • połowa selera naciowego;
  • sól i biały pieprz;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 1/2 l mleka;
  • 300 g migdałów w płatkach;
  • oliwa z oliwek.
SMACZNEGO !!!
Inspiracja przepisem zaczerpniętym z magazynu KUKBUK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz