sobota, 5 lipca 2014

Chłodnik arbuzowy

Nareszcie, lato widać w kalendarzu i czuć je w powietrzu... mam nadzieję, że w końcu będzie ciepły wieczór. Ale zanim nastanie wieczór należy cieszyć się pięknym dniem. Jest ciepło i przyjemnie, średnio chce nam się jeść więc może coś lekkiego? Chłodnik...? Może arbuzowy... dlaczego by nie spróbować? ;) Uwielbiam prowadzić bloga, oprócz tego, że jest to ogromna przyjemność, powoduje że nie rozleniwiam się w kuchni. Stale poszukuje ciekawych, nieszablonowych pomysłów na różne dania. Niektóre przygotowuję po raz pierwszy... ;)


PRZEPIS:

Obierz arbuza, pokrój na średnie kawałki i wydłub z niego pestki. Maliny obmyj i wrzuć razem z arbuzem do blendera. Dodaj śmietanę, mleko i cukier. Przelej do salaterek, udekoruj świeżą miętą i malinkami. Możesz odstawić do lodówki, aby na chwilę schłodzić naszą miksturę, lub zjeść chłodnik w temperaturze pokojowej. GOTOWE! :)


Jako przekąska do chłodnika arbuzowego proponuje precelki. Nie zawierają cukru a cudownie "zapychają" żołądek ;) ale uwaga można ich pochłonąć za dużo, ich jedzenie bowiem uzależnia podobnie jak solone paluszki.


SKŁADNIKI:
  • 500 g malin;
  • 1 kg arbuza;
  • 3/4 szklanki skondensowanego mleka;
  • 3/4 szklanki śmietany 18-proc.;
  • 4 łyżeczki cukru;
  • do dekoracji: mięta i maliny;
  • jako przekąska/dodatek: precle.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz