piątek, 11 lipca 2014

Keralskie curry rybne

Danie egzotyczne, zawierające ciekawe, aromatyczne i ostre przyprawy. Danie dla całej rodziny, dla dzieci? Dlaczego nie, jeżeli tylko od "małego" swoje dzieciątko żywisz podając mu potrawy takie, które mają w sobie bogactwo oryginalnych smaków możesz być pewna, że i tę zje z ogromną przyjemnością. A do ryby podanej według keralskiego przepisu idealnie pasuje cytrynowy ryż ...


PRZEPIS:

Rybę pokrój w dość spore kwadraty - zmniejszą swoją objętość podczas duszenia. Przełóż je do miski i zasyp niewielką ilością soli oraz 1 łyżeczką kurkumą. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę. Teraz pokrój w półtalarki cebulę, na cienkie plastry chili (jeżeli nie lubisz ostrego wydłub pestki) a imbir obierz i zrób z niego cienkie paseczki. Kolejno wrzucaj na patelnie: według krojenia: najpierw cebula, następnie chili i imbir. Po 5 minut dla każdego na rozgrzanym oleju. Dodaj  drugą łyżeczkę kurkumy i kminek. Wymieszaj dokładnie, chwilę podsmaż.

Do ryby w misce dodaj mleko kokosowe i bulion rybny (kostkę bulionu rozpuść we wrzątku). Wymieszaj i przelej wszystko na patelnię. Duś pod przykryciem kilka minut, aż ryba będzie gotowa. Uważaj jednak by zbytnio się nie rozpadła. 


Do tego dania idealnie pasuje cytrynowy ryż. Przepisu już wkrótce szukaj na moim blogu ;)


SKŁADNIKI:
  • około 1 kg białej ryby, ja użyłam dorsza;
  • 2 cebule;
  • 1 długie, czerwone chili;
  • 7-8 cm kawałek świeżego imbiru;
  • 400 ml mleka kokosowego;
  • 600 ml bulionu rybnego;
  • 2 szczypty kminku;
  • 2 łyżeczki kurkumy;
  • sól i olej wedle uznania.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz