poniedziałek, 14 lipca 2014

Cytrynowo-miętowy ryż

A do keralskiego curry rybnego idealnym dodatkiem będzie cytrynowo-miętowy ryż. Sposób przygotowania niezwykle prosty, jak sama filozofia gotowania ryżu ;) jednak smak jaki uzyskamy jest przyjemnie kwaśny i orzeźwiający, idealny na tak upalne dni.


PRZEPIS:

W niewielkim garnku rozgrzej olej. Wsyp ryż, wymieszaj, następnie dodaj kurkumę i świeżą mięte. Ponownie dokładnie wymieszaj. Wciśnij sok z cytryny i dolej tyle wody aby przykrył ryż a przerwa między powierzchnią wody i stałego składnika wynosiła około 2-3 centymetry. Lekko posól. Zagotuj wszystko i zmniejsz ogień. Gotuj około 15 min. Sprawdzaj co jakiś czas jaki jest stan wody. Tak naprawdę gdy ryż wchłonie ją całkowicie, będzie on gotowy do spożycia.


SKŁADNIKI:
  • około 250-300 g ryżu basmati;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • klika listków świeżej mięty;
  • sok z jednej cytryny;
  • sól, olej.
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz