czwartek, 25 września 2014

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Zbliża się weekend, może ktoś z Was będzie spodziewał się gości? Może będzie to niezapowiedziana wizyta? I może przypadkiem posiadacie trochę marchewki i orzechów włoskich w zapasie? :) Nic prostszego jak dodać jeszcze kilka składników i upiec ciasto. Ja jestem jednak zwolennikiem, że to co sami przygotujemy dla naszych gości jest zdecydowanie lepiej odbierane niż produkty kupne. Może to trochę staroświeckie ale trudno, nie interesuje mnie to, ważne bowiem aby smakowało i się udało.

Najpierw musimy zająć się orzechami, które drobno siekamy, a następnie marchewką. Myjemy, obieramy ją i ścieramy na tarce o małych oczkach. Tak przygotowane produkty odstawiamy na bok i zabieramy się za ciasto. Do miksera wrzucamy jajka i powoli dosypujemy cukier. Ważne aby składniki dobrze się połączyły więc również w kolejnych etapach nie wsypujemy wszystkiego od razu tylko powoli. Jajka z cukrem ubijamy około 2 minuty. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni (grzanie góra - dół). Teraz do jajek dolewamy olej, ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę, którą uprzednio wymieszaliśmy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Kolejno dodajemy cynamon i garam masalę. Teraz przyszła pora na wsypanie marchewki, wymieszanie dokładne i dodanie orzechów. Miksujemy jeszcze chwilkę aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Zajmiemy się teraz okrągłą formą do pieczenia (najlepiej z wyjmowanym spodem). Smarujemy ją dokładnie masłem a następnie obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. I do piekarnika na około 50 minut. Gdy pieczenie się skończy nie wyciągamy ciasta tylko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do osiągnięcia przez nie temperatury pokojowej. 


Zabieramy się za dekorację. Niestety muszę przyznać z ręką na sercu, że polewa w tym wypadku była białym lukrem z torebki :( Na swoje usprawiedliwienie mam tylko jedno - goście stali już pod drzwiami ;) Na wierzch układasz to na co masz ochotę: borówki, orzechy, migdały lub dowolna smakowa posypka.



SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich;
  • 1 i 1/2 szklanki startej marchewki;
  • 4 jajka;
  • 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki białego cukru;
  • 1 szklanka oleju;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  •  1/2 łyżeczki garam masala. 
SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Mmm, cudowne :) Uwielbiam jesienne ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To straszne ale było naprawdę pyszne ;) aż boję się przyznać przed sobą ile kawałków zjadłam ;)))

    OdpowiedzUsuń