wtorek, 16 września 2014

Ptysiowe paluszki z gruszkowym musem

Gruszki... mmmmm... wprost uwielbiam, późne lato przynosi ze sobą mnóstwo przepysznych owocowych plonów w tym właśnie te najsłodsze. A jak zrobić je najprościej jednak nie tradycyjnie? Przygotować gruszkowe powidła! Będzie to idealny, zdrowy deser, kiedy zachce nam się "coś słodkiego". Dodatkiem mogą być ptysiowe paluszki. Gwarantuje, że zarówno starszym jak i młodszym domownikom na sam zapach, jaki będzie unosił się w domu podczas przygotowywania tych deserowych potraw, ślinka pocieknie aż do samej podłogi. 


CIASTO PTYSIOWE:

W rondelku zagotowujemy masło i wodę, dodajemy szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i wrzucamy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy zawartość. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka wyłączamy kuchenkę. Czekamy aż przestygnie po czym dodajemy jedno jajko, mieszamy i dodajemy drugie. Wyrzucamy masę na stolnicę, którą uprzednio posypaliśmy mąką, i formujemy zgrabne paluszki. Przekładamy na formę do pieczenia. Wstawiamy do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na około 150 i jeszcze 10 minut. Bacznie obserwujemy pieczenie naszych ptysiowych paluszków.


GRUSZKOWE POWIDŁA:

Myjemy, obieramy i kroimy gruszki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy cukier trzcinowy, imbir oraz cynamon. Gotujemy (nie używamy masła ani żadnego tłuszczu) tyle czasu aż gruszki odparują wodę i powstanie mus. To niestety może zająć trochę czasu. Następnie zdejmujemy gruszki z ognia i podajemy na ciepło lub zimno. Mus przekładamy do szklanek, polewamy z wierzchu jogurtem naturalnym oraz dokładamy ptysiowe paluszki.  


SKŁADNIKI NA PTYSIOWE PALUSZKI:
  • 1 szklanka mąki;
  • 50 g masła;
  • 1/2 szklanki wody;
  • szczypta soli.
SKŁADNIKI NA GRUSZKOWY MUS:
  • 6 gruszek;
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • pół łyżeczki imbiru;
  • pół łyżeczki cynamonu.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz