wtorek, 21 października 2014

Wypchany bakłażan

Bakłażan jest dosyć specyficzny w swoim smaku i w odróżnieniu od cukinii nie każdemu smakuje. Musi być odpowiednio przyprawiony aby wydobyć z niego to co najlepsze. Za każdym razem gdy przygotowuje tę potrawę coś dodaje i zmieniam w składnikach. Ta wersja, na moje obecne gusta, wydaje mi się najbardziej odpowiednia. Jednak w przyszłości może się okazać, że znów coś wymyślę, jak wiadomo kobieta zmienną jest ;) a eksperymenty w kuchni to normalna sprawa dla  każdej pani domu. Mam wrażenie, że właśnie dzięki tym przypalonym ciastom i niedosolonym zupom najwięcej się uczymy. Kto bowiem nie próbuje ten się nie nauczy. ;)


Bakłażany myjemy i wycieramy do sucha. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przekrojone wzdłuż i ponacinane w kostkę bakłażany. Najpierw skórką do góry, do piekarnika na 200 stopni - 10 minut. Po tym czasie przekładamy na drugą stronę i ponownie ustawiamy ten sam czas pieczenia. Ważne aby ponacinać bakłażany wówczas łatwiej będzie nam wyciągnąć potrzebny miąższ. 
W czasie gdy bakłażany miękną w piekarniku możemy zająć się nadzieniem. Wyciągamy pomidory ze słoika i kroimy w kostkę. Wrzucamy do niewielkiej miski. Następnie ścieramy ser żółty i dorzucamy do tego samego naczynia. Kolejno wsypujemy oregano, bazylię i tymianek oraz startą skórkę z jednej cytryny. Na końcu dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i olej ze słoika z pomidorami suszonymi. Mieszamy wszystkie składniki.

Gdy skończy się czas pieczenia wyciągamy bakłażany i wyjmujemy miąższ uważając by nie naruszyć skórki. Przerzucamy go do miski z nadzieniem, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy nadzienie ponownie do foremek, które zrobiliśmy z bakłażanów. Całość wstawiamy do piekarnika na 220 stopni - 10 minut. Ważne aby, w jednym i drugim pieczeniu, ustawić tylko grzanie góra-dół, nie termoobieg.


SKŁADNIKI:
  • 2 bakłażany;
  • 1 cytryna a dokładnie otarta z niej skórka;
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju;
  • 4 łyżki oleju ze słoika z pomidorami suszonymi;
  • 130 g żółtego sera;
  • łyżeczka oregano, tymianku i bazylii;
  • 1 ząbek czosnku;
  • do posypania - natka pietruszki;
  • można również całość skropić sokiem z limonki.
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz