sobota, 18 października 2014

Zapiekanka po meksykańsku

Tortille, jak do tej pory wykorzystywałam je w tradycyjny sposób, czyli tak jak najczęściej możemy zjeść na domowych imprezach... jako wrapy, przygotowywane pod różnymi postaciami. Szybkie, uniwersalne, z dobrym sosem zawsze "miały branie". Jednak z reguły serwowane na zimno, jako przekąska. Teraz postanowiłam wypróbować zupełnie inny przepis. I przygotować z tortilli całkiem pożywny i bardzo smaczny obiad. Naprawdę pomimo faktu, że nie zawiera mięsa, można się nim obficie najeść, mięsożercom polecam chociaż spróbować.


SALSA:

Na dosyć dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, obraną ze skórki i również poszatkowaną czerwoną paprykę a także drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodaj soli, wymieszaj dokładnie, przykryj pokrywką i duś na niewielkim ogniu około 15 minut. Sprawdzaj od czasu do czasu jak z miękkością papryki. Na koniec dosyp poszatkowaną kolendrę. Gdy składniki na patelni "dojrzeją" pora dorzucić świeże pomidory oraz dolać dobrej jakości przecier pomidorowy. I ponownie duś na małym ogniu około 15 minut.

NADZIENIE:

Następnie przygotuj w oddzielnej misce nadzienie. Wymieszaj odcedzoną czarną fasole i kukurydzę, dodaj również starty żółty ser. Jednak nie wrzucaj całego sera, zostaw trochę do posypania na wierzch zapiekanki. Wymieszaj składniki.

 

Gdy sos i nadzienie mamy gotowe możemy zabrać się za formowanie zapiekanki. W żaroodpornym, szklanym naczyniu układamy kolejno: najpierw kilka łyżek sosu na dno. Następnie dwie tortille a na nie kilka łyżek nadzienia i sosu. Czynności powtarzamy aż do ostatnich dwóch tortilli, które będą kończyły zapiekankę. Na tych ostatnich tortillach rozprowadzamy jeszcze kilka łyżek salsy i rozsypujemy żółty ser. Teraz wszystko do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zostaw jeszcze meksykańską zapiekankę w wyłączonym piekarniku na 15 minut.

 

SKŁADNIKI:

SALSA:
  • 1 cebula;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 zielona papryczka chilli;
  • 6 pomidorów gruntowych;
  • ok. 300 ml przecieru pomidorowego;
  • 2 garści poszatkowanej, świeżej kolendry;
  • oliwa z oliwek, sól.
NADZIENIE:
  • 1 paczka tortilli (8 sztuk);
  • 2 puszki kukurydzy;
  • 2 puszki czarnej fasoli;
  • ok. 300 g startego, żółtego sera.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz