wtorek, 7 października 2014

Zapiekanka z cukinii

Coś ta cukinia jest ostatnio częstym dodatkiem do potraw w mojej kuchni. Ba jest nawet ich głównym składnikiem. Co ja jednak poradzę, że można ją wykorzystać, w tak smaczny sposób, w tylu rodzajach potraw. A każdy w moim domu po prostu nią się zajada. Pozostaje tylko korzystać z jej dobrodziejstwa. Potrawa, którą Wam proponuje z reguły jest u nas kolacją. Bardzo łatwo i szybko można ją przygotować a składniki, z których można ją wykonać, zawsze posiadam pod ręką.


Cukinię myjemy ale nie obieramy. Kroimy w plastry. W rondelku roztapiamy masło a następnie moczymy cukinię, każdy plaster oddzielnie, dokładnie z obydwu stron. Wykładamy nimi następnie dno naczynia do zapiekania, które uprzednio również posmarowaliśmy masłem. Teraz do piekarnika na około 10 min, temp. 180 stopni. W czasie zapiekania cukinii ścieramy ser, na tarce o grubych oczkach i obieramy oraz kroimy w kostkę pomidory. W oddzielnej misce łączymy ze sobą jajka, śmietanę, sól, pieprz i oregano. Wyjmujemy cukinię z piekarnika, posypujemy serem i pomidorami oraz zalewamy jajeczną miksturą. Na końcu posypujemy zapiekankę pestkami słonecznika. Ponownie do zapiekania, tym razem na 20 min., temp. 200 stopni. Grzanie, jak poprzednim razem, tylko góra i dół.


SKŁADNIKI:
  • 1 średniej wielkości cukinia;
  • 3 łyżki startego, żółtego sera;
  • 2 pomidory;
  • 2 jajka;
  • opakowanie (200 g) śmietany 18 %;
  • 2 łyżki pestek słonecznika;
  • masło do cukinii i do wysmarowania naczynia;
  • sól, pieprz i oregano wedle uznania.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz