piątek, 7 listopada 2014

Migdałowo-jabłkowe muffiny

Uwielbiam każde, wszystkie rodzaje, z różnymi dodatkami, posypką i nadzieniem. Nie zdarzyło mi się jeszcze odmówić poczęstowania się nimi gdy ktoś proponował. Są małym, idealnym dodatkiem do kawy. Nie można się nimi przysłowiowo zapchać ani zbytnio najeść, są zawsze w sam raz. A przy wszystkich ich zaletach tak ładnie wyglądają i tak cudownie jest odrywać od ciasta papierek i konsumować z wyczuciem każdy ich kęs. O czym mowa, oczywiście... o MUFFINACH :)


PRZEPIS:

Najpierw zajmij się jabłkami. Umyj je, obierz ze skórki i wydrąż gniazda. Pokrój w drobną kostkę, przesyp do małej miski, odstaw na bok. Skoncentruj się teraz na suchych składnikach, do nich potrzebna będzie kolejna miska. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz łyżeczkę cynamonu. Czas na przygotowanie trzeciej miski tym razem z przewagą mokrych składników. Wrzucamy do niej cukier trzcinowy, miód, olej, jajka i jogurt. Jeżeli nie masz płynnego miodu to zrób dla tego, który posiadasz gorącą kąpiel, dodaj również do niego odrobię wrzątku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki.


Teraz pora na migdały. Grubo je siekamy a następnie połowę wrzucamy do miski z mąką a drugą ich część do małej miseczki, będą służyć jako posypka naszych muffinek. I właśnie do tej małej miseczki dorzucamy również drugą łyżeczkę mielonego cynamonu i 3 łyżeczki cukru trzcinowego. Przyszedł czas aby mokre składniki połączyć z suchymi, dodać pokrojone jabłko i wymieszać.


Tak przygotowane ciasto przekładamy do brytfanki na muffiny wyłożonej dodatkowo papierowymi foremkami. Każdą muffinkę oddzielnie posypujemy przygotowaną miksturą z czwartej, małej miseczki. Teraz do piekarnika na 200 stopnii, czas pieczenia to około 20 minut. Jednak od razu po upieczeniu nie wyciągaj swoich pyszności, pozostaw jeszcze na 10 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami, oczywiście przy wyłączonym piekarniku.   

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
  • 2-3 jabłka;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 130 g cukru trzcinowego;
  • około 120 ml płynnego miodu;
  • mały pojemnik jogurtu naturalnego (165 g);
  • 125 ml oleju;
  • 2 jajka;
  • 35 g migdałów (całych do poszatkowania).
NA POSYPKĘ:
  • 35 g migdałów (całych do poszatkowania);
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego.
SMACZNEGO !!!

2 komentarze: