Masz już dosyć kanapek w pracy, przygotuj sobie zielone naleśniki ze słonym nadzieniem. Ja do moich śniadaniowych pyszności dodałam bazylii ale Ty możesz dorzucić każdą inną zieloną przyprawę. Baw się smakami i kolorami. Eksperymentuj, ponieważ na tym właśnie bazuje dobra kuchnia a kto nie próbuje ten nie zyskuje. ;)

PRZEPIS:
Przygotuj ciasto na naleśniki. Podobnie jak przy poprzednim przepisie związanym właśnie z naleśnikami nie podawałam dokładnej receptury gdyż zawsze robię to "na oko" a wierzę, że każdy z Was takie ciasto przygotować potrafi. Tym razem jednak podam kilka wskazówek ponieważ zmodyfikowałam troszeczkę skład mikstury. Bowiem do ciasta dodałam pół na pół mąki pszennej i razowej oraz zmiksowałam bazylię z wodą. Całość wymieszałam i smażyłam naleśniki.

FARSZ:
W szklanej misce wymieszaj ze sobą ser twarogowy, pokrojone w kostkę rzodkiewki, szynkę i owoc kaki oraz przyprawy. Gdy naleśniki będą już gotowe wysmaruj je dwoma łyżkami farszu i złóż w trójkąty. Zapakuj w papier i pudełko. Śniadanie, lunch lub obiad do pracy gotowe :) Delektuj się smakiem.

SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- mąka pszenna;
- mąka razowa;
- mleko;
- 2 jajka;
- 3/4 szklanki wody;
- szklanka świeżych listków bazylii;
- sól.
Na farsz:
- 250 g sera twarogowego półtłustego;
- gruby plaster dobrej jakości szynki;
- 4 rzodkiewki;
- 1 owoc kaki;
- przyprawy suszone: bazylia, oregano;
- sól, pieprz.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz