wtorek, 11 listopada 2014

Dyniowe gofry

Nie takie zwyczajne gofry... ponieważ dyniowe. Wcale do ich użycia nie potrzebujesz świeżej dyni jednak przecier lub dżem z tego warzywa zdecydowanie będzie potrzebny. Jeżeli masz trochę więcej czasu i chęci to zapraszam po przepis na dyniowy dżem (CZAS ZAMKNĄĆ JESIEŃ W SŁOIKU 2013 >>> zobacz przepis), który w zeszłym roku opublikowałam na moim blogu. Możesz od razu przygotować więcej porcji pysznego, słodkiego dodatku i podobnie jak ja wykorzystać w chwili gdy masz ochotę na "coś słodkiego".


PRZEPIS:

Do tego przepisu potrzebujemy przygotować bitą śmietanę i ciasto na gofry (alternatywnie dżem dyniowy). W pierwszej kolejności zajmiemy się białą masą ;) właśnie po to aby dać jej jeszcze trochę czasu na zgęstnienie w lodówce.

Śmietankę kremówkę przelewamy do średniej wielkości miski, ubijamy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, cynamon oraz cukier waniliowy. Teraz dokładnie wymieszaj - ubij składniki do momentu zgęstnienia śmietany. Odstaw do lodówki, zabierz się za ciasto na gofry.


CIASTO NA GOFRY:

Przygotuj kolejne dwie miski. W mniejszej wymieszaj ze sobą mleko, jaja, dżem dyniowy, olej rzepakowy i cukier waniliowy. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Przelej mokre składniki do suchych. Dokłądnie wymieszaj mikserem. 


Nasze pyszności piecz na rozgrzanej i uprzednio posmarowanej oliwą gofrownicy. Gofry możesz podawać złożone jak kanapki, w środku polane syropem klonowym a z wierzchu kleksem bitej śmietany. :)  Podawaj gorące z mocno schłodzoną bitą śmietaną oraz przepysznie gorzką kawą latte lub czarną americaną.  

Gofry możesz przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce do następnego poranka. Po takim "magazynowaniu", aby odzyskały świeżość, rozgrzej piekarnik do 100 stopni (góra - dół) i wstaw rozłożone na blasze, na około 15 min.  


SKŁADNIKI:

NA BITĄ ŚMIETANĘ:
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
NA CIASTO:
  • 1 szklanka mleka 3,2 %;
  • 2 jajka;
  • 200 ml przecieru/dżemu dyniowego (dżem nie może być gęsty);
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek);
  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka imbiru i 1 cynamonu;
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • szczypta soli.
  • syrop klonowy
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz