wtorek, 31 marca 2015

Domowa Nutella

Takie prezenty to ja uwielbiam. Właśnie dzisiaj przyleciały do mnie, prosto z Algierii prawdziwe, naturalne daktyle na gałązkach. Wystarczyło je tylko wydrylować, namoczyć na kilka godzin i przygotować coś pysznego oraz słodkiego. Coś na kanapki, naleśniki lub po prostu do wyjadania ze słoiczka łyżeczką. Czyli... nutellę. Przepyszny, domowy krem czekoladowy. 


Najpierw zajmujemy się daktylami. Po wydrylowaniu, zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy w niej na kilka godzin. Około południa odsączamy je, przekładamy do blendera i dodajemy kakao, mleko jaglane i szczyptę soli. Dokładnie miksujemy, próbujemy i przekładamy do słoiczków. 


Zakręcamy, jeden słoiczek chowamy do lodówki a drugi wykorzystujemy do przygotowania czekoladowo - bananowych naleśników kakaowych ;) przepisu szukaj na moim blogu już w najbliższy czwartek.


SKŁADNIKI:
  • 200 g wydrylowanych daktyli;
  • 5 łyżek kakao;
  • 100 ml (1/2 szklanki) mleka jaglanego;
  • szczypta soli.
SMACZNEGO !!!

1 komentarz: