Z pomocą przyszła oczywiście moja kucharska Biblia czyli KUKBUK ;) Wykonanie wymaga jednak troszkę cierpliwości i sporo wolnego czasu. Jednak naprawdę warto!
Zaczynamy! Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki a następnie kroimy na kawałeczki. Kolejnym krokiem jest (najlepiej w dużym garnku) rozgrzanie oleju i dodanie: cebuli, po chwili czosnku oraz kolejno octu, pokrojonych pomidorów i wszystkich przypraw. Gotujemy 20 min. Po tym czasie wszystko blendujemy do konsystencji keczupu i gotujemy ponownie 20 min. Gotowy keczup przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
SKŁADNIKI:
• 1 i 1/2 kg pomidorów;
• 1 łyżka oliwy;
• 1 cebula;
• 1 ząbek czosnku (ja dodałam 3);
• 1/4 szklanki czerwonego octu winnego;
• 2 łyżeczki soli;
• 1/2 łyżeczki pieprzu;
• 1/4 łyżeczki imbiru;
• szczypta pieprzu cayenne;
• 1/4 szklanki cukru brązowego;
• szczypta chili w proszku.
W oryginalnym przepisie jest jeszcze laska cynamonu, ja jednak nie dodałam.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz