Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cieniutkie plasterki. Dobrze obmyłam i wysuszyłam. Następnie do rondelka wlałam mleko i śmietanę, kolejno dodałam rozgnieciony czosnek, tymianek oraz gałkę muszkatałową. Doprowadziłem do wrzenia.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem i rozpoczęłam układanie warst:
- ziemniaki;
- pieprz i sól;
- połowa startego sera.
I w ten sposób ułożyłam dwie warstwy. Zakończyłam wylaniem na wszystko wcześniej przyrządzonej mikstury, posypałam resztą startego sera, szczyptą gałki i pieprzem. Wszystko przykryłam pokrywką od naczynia ale można rownież folią aluminiową (!) i do piekarnika na 50 min. w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjęłam przykrywkę i zapiekałam jeszcze 30 min, do zrumienienia wierzchniej warstwy. Czas pieczenia jest umowny w zależności od rodzaju naczynia, w jakim zapiekamy oraz od przykrywki.
• około 1/2 kg ziemniaków;
• 100 g twardego sera (np. parmezan);
• 200 ml mleka;
• 200 ml śmietany;
• 3-4 ząbki czosnku;
• tymianek;
• masło;
• sól i pieprz.
P. S. Inspiracje zaczerpnięte z KUKBUKA ;)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz